Wykonanie
Kotlety
schabowe można przyrządzić na wiele sposobów, dzisiaj przygotowałam je w sosie
cebulowym, znanym i lubianym. Błyskawiczne w obróbce, rewelacyjnie smakują z
kaszą,
makaronem, piure z
ziemniaków,
pieczywem i warzywami.
SKŁADNIKI :5 kotletów ze
schabu ( u mnie z kością )2
jajkamąka do panierowania
mięsa2
cebule1
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnkach
bulion warzywny 200 ml
sól,
pieprz,
papryka w proszku do smaku
olej do smażenia kotletówDODATKOWO :1 spory
batat2
ziemniakisól1 łyżka
masłaWarzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy
masło i ubijamy tłuczkiem pa piure.PRZYGOTOWANIE :Kotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy i przyprawiamy.Panierujemy w
jajku i
mące następnie smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron aż się zarumienią.Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy
liść laurowy, ziele i
pieprz w ziarnkach.
Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na
oleju, na którym piekliśmy
mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy
bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy
wody.Kotlety wyjmujemy na duży talerz, sos zagęszczamy odrobiną
mąki wymieszaną z
wodą, doprawiamy do smaku i gotowe.Na talerz nakładamy porcję piure, kotlet i sos
cebulowy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.