ßßß Cookit - przepis na SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA

nazwa

Wykonanie

Kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów, dzisiaj przygotowałam je w sosie cebulowym, znanym i lubianym. Błyskawiczne w obróbce, rewelacyjnie smakują z kaszą, makaronem, piure z ziemniaków, pieczywem i warzywami.
SKŁADNIKI :
5 kotletów ze schabu ( u mnie z kością )
2 jajka
mąka do panierowania mięsa
2 cebule
1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
bulion warzywny 200 ml
sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
olej do smażenia kotletów
DODATKOWO :
1 spory batat
2 ziemniaki
sól
1 łyżka masła
Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i ubijamy tłuczkiem pa piure.
PRZYGOTOWANIE :
Kotlety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy i przyprawiamy.
Panierujemy w jajku i mące następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią.
Kotlety przekładamy do wysokiej patelni lub garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach.
Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody.
Kotlety wyjmujemy na duży talerz, sos zagęszczamy odrobiną mąki wymieszaną z wodą, doprawiamy do smaku i gotowe.
Na talerz nakładamy porcję piure, kotlet i sos cebulowy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/02/schab-w-sosie-cebulowym-z-piure-z-batata.html