Wykonanie
Delikatne, słodkie i
czekoladowe ciasto, o posmaku
adwokatu i
orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej
bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne.

SKŁADNIKI :4
jajka4 łyżki
cukru1/2 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakaoMASA :200 g
margaryny560 g masy orzechowej HELIO100 g
bezy100 ml
ajerkoniakuŚMIETANA :400 ml
śmietany 30 %2
cukry waniliowe2 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątkuDODATKOWO :150 g
herbatników kakaowych50 g tartej
czekolada lub
kakao do posypaniasłodka
herbata do nasączeniaPRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy
cukier i po chwili ubijania
żółtka. Wsypujemy
mąki wymieszane z
kakao i
proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25/30 ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C, pieczemy 30 minut.
Biszkopt studzimy i nasączamy słodką
herbatą.
Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy partiami masę
orzechową aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy
ajerkoniak i wsypujemy pokruszone
bezy. Masę wykładamy na
biszkopt. Na masę rozkładamy
herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki.Bardzo zimną
śmietanę ubijamy mikserem z
cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną
żelatynę, chwilkę mieszamy.
Śmietanę wykładamy na
herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą noc.Wierzch ciasta posypujemy
tarta czekoladą, dekorujemy
bezami i podajemy.Smacznego.



