Wykonanie
Od dłuższego czasu chciałam zrobić to ciasto i w końcu jest, proste w przygotowaniu, słodkie i pyszne.Myślę że nie trzeba jego reklamować. Świetne na każde święta, urodziny i nie tylko.Oczaruj swoich znajomych tym pysznym
ciastem.

SKŁADNIKI : na
biszkopt4
jajka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki ciemnego
kakao2 łyżki
olejuMASA BUDYNIOWA :Polecam sprawdzony przepis : krem budyniowyNa ciasto przygotowałam podwójną porcję kremu.
ŚMIETANA :400 ml
śmietany 30 %1 płaska łyżka
żelatyny namoczona i rozpuszczona w 1/4 szklanki ciepłej
wody2
cukry waniliowe po 16 gDODATKOWO :1 puszka
mleka słodzonego,gotowanego 2 i pół godziny, lub dwie małe puszki masy kajmakowej ( gotowej )kawałek
czekolady deserowej startej na tarce,do posypania ciasta1 duża paczka
herbatnikówPRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy
cukier i
żółtka, następnie
olej i wymieszane
mąki z
kakao i proszkiem. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 35/25. Pieczemy w temperaturze 170 *C, przez 30 minut. Po ostudzeniu
biszkopt kroimy wzdłuż na pół.Zimną
śmietanę ubijamy mikserem z
cukrami waniliowymi na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy cienkim strumieniem
żelatynę i mieszamy.Na pierwszy płat
biszkoptu wykładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim
ciastem, lekko dociskamy. Następnie wykładamy gęstą masę karmelową, na to równo układamy
herbatniki i wykładamy na sałość
bitą śmietanę.Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.Przed podaniem posypujemy tartą ciemną
czekoladą.Takie ciacho z dużą ilością kremu lepiej się kroi nożem maczanym w wodzie. Porcje ciasta równo się kroją i wyglądają bardziej estetycznie.Smacznego.


