Wykonanie
Na blogu pojawił się już przepis na ciasto o nazwie snickers, jednak ten wypiek, który powstał tak właściwie przez przypadek, bo
plany były zupełnie inne, dużo bardziej przypomina słynnego batona. A to za sprawą sporej warstwy karmelu z
orzechami ziemnymi. Ciasto jest bardzo słodkie, czyli dokładnie takie, jak lubimy, myślę, że nie robiłam go po raz ostatni.Ostatnio dużo się dzieje, dużo gotuję, piekę, ale nie tylko, nawet nie zauważyłam, że wczoraj minął dokładnie rok, od napisania pierwszego posta... oj pamiętam to bardzo dobrze, jednak dziś przejrzawszy zawartość bloga nadziwić się nie
mogę ile w czasie tego pełnego wrażeń roku zjedliśmy :DDAle dziś z okazji roku i jednego dnia bloga życzę sobie i wszystkim czytelnikom samych udanych eksperymentów kulinarnych, radości z gotowania, no i co najważniejsze, by jedzenie nie szło nam w
boczki :DDD


Składniki:
Biszkopt:4
jajkapół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoMasa orzechowa:750 g gotowej masy kajmakowej400 g
orzeszków ziemnychMasa śmietanowa:400 ml
śmietany 30 %1,5 łyżki
żelatyny1/4 szklanki
wodyUstawić piekarnik na 180 stopni. Oddzielić
białka od
żółtek, następnie ubić
białka mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania wsypać
cukier cały czas miksując. Następnie dodawać
żółtka pojedynczo. Na koniec dodać
mąki i
proszek do pieczenia i chwilę jeszcze obijać na mniejszych obrotach. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Orzechy posiekać drobno, wymieszać z kasą kajmakową i posmarować nią wystudzony
biszkopt.
Żelatynę zalać
wodą, wymieszać i odstawić aż zgęstnie. Następnie wstawić do mikrofalówki na ok. 10 minut, żeby się rozpuściła, jednak nie zagotowała (!!). Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno. Wlać do niej przestudzoną
żelatynę miksując na niższych obrotach. Wyłożyć masę
śmietanową na
orzechową, udekorować wzorkami (można użyć widelca) i wstawić do lodówki.