Wykonanie
Znacie 'cross buns'? To tradycyjne wypieki anglosaskie na Wielkanoc..Anglosasi nie są aż tak ortodoksyjni w obchodzeniu świąt jak my, ale bułeczki z krzyżem na Wielkanoc są bardzo popularne. Postanowiłam sięgnąć do tej tradycji, bo są piękne, na
stole prezentują się wyjątkowo efektownie, a przy zastosowaniu ciemnej
mąki orkiszowej ciemnej mają piękną barwę i
orzechowy smak. Nie są puszyste, raczej dość ciężkie i zbite, to wpływ grubej
mąki, ale dzięki temu, przy odpowiednim przechowywaniu, długo zachowują świeżość. Można je również zamrozić i w ten sposób przechować do Świąt. Jeżeli wolicie
bułki lżejsze i puszyste, zmieńcie
mąkę na zwykłą pszenną 450 albo 500.Słodka glazura jest opcjonalna, ja jej nie zrobiłam, choć dzięki niej
bułki są błyszczące i wyglądają apetycznie. Pamiętajcie jednak, że to dodatkowy
cukier.


Składniki: na 12 bułeczek4
kubki*
mąki orkiszowej ciemnej, ja użyłam typu 18502 1/2 łyżeczki suchych
drożdży1/4 kubka
cukru albo
miodu ( ja użyłam
miodu )1 łyżeczka
soli1 kubek
mleka1/4 kubka
masła1
jajko1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
imbiru1 kubek
bakalii -
rodzynek,
wiśni suszonych,
żurawiny,
moreli suszonych3 łyżki białej
mąki plus odrobina
wodyglazura:1 1/2 łyżki
cukru1 1/2 łyżki gotującej
wody*kubek = 250ml

Przygotowanie:1. W dużej misce wymieszaj
mąkę orkiszową,
drożdże,
cukier albo
miód i
sól, odstaw. W rondelku podgrzej
mleko i
masło ale tylko przez chwilę, aż
masło się rozpuści, a
mleko będzie ciepłe, nie gorące.2. Zrób dołek po środku mieszanki
mąki i wlej
mleko z
masłem, a
potem wbij
jajko. Drewnianą łyżką zagarnij suche składniki do środka i połącz je z mokrymi. Przełóż na podsypany
mąką blat, wyrabiaj przez 6-7 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Włóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, postaw w ciepłym miejscu i zostaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę, aż podwoi objętość.3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, rozpłaszcz, wierzch posyp
przyprawami i
bakaliami, wpracuj te składniki w ciasto krótko wyrabiając. Podziel gotowe ciasto na 12 części, uformuj kulki i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zostawiając
między nimi odstępy. Przykryj folią i zostaw w ciepłym miejscu na godzinę, żeby
bułki się napuszyły i podwoiły objętość.4. Rozgrzej piekarnik do 220'C. W kubku z
trzech łyżek
mąki i jednej łyżki
wody rozetrzyj gładką gęstą pastę. Na wierzchu każdej bułeczki zrób z niej krzyżyk ( ja włożyłam pastę do narożnika plastikowego woreczka, odcięłam mały narożnik i wyciskając pastę namalowałam krzyżyki ).5. Piekłam
bułki przez 15-20 minut, aż były lekko złociste. Jeżeli chcesz pokryć je glazurą, przygotuj ją pod koniec pieczenia, rozpuszczając
cukier w gotującej wodzie. Posmaruj
bułki klejącym
syropem, najlepiej przy pomocy pędzla, natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Bułki są najlepsze tego samego dnia, ale można je przechować i zachowają świeżość przez kilka dni. Świetnie nadają się do zamrożenia.