ßßß Cookit - przepis na Chelsea buns

Chelsea buns

nazwa

Wykonanie

Ostatnio nie piekę zbyt często wiadomo, brak czasu, ładna pogoda, przesiadywanie z Młodą Damą na dworze. Ale jak już wejdę do kuchni to staram się zrobić coś takiego abym mogła zabrać ze sobą na spacer i aby Młodej Damie smakowało. A w związku z tym, iż to mały bułeczkowy potworek jest, zabieram się ostatnio coraz częściej do pieczenia bardziej podzielnych słodkości np. właśnie bułeczek.
Długo się zbierałam do pieczenia rożnych wariacji z drożdżami, ale jak się przemogłam to muszę stwierdzić, że to jedne z najsmaczniejszych ciast i będę coraz częściej z nich korzystać. I wbrew pozorom dość proste do przygotowania tylko czasochłonne.
I tym sposobem pojawiły się u nas Chelsea buns czyli po prostu tradycyjne bułeczki ślimaczki z rodzynkami tak często spotykane w piekarni czy cukierni.
SKŁADNIKI:
ciasto:
500 g mąki
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
70 g cukru
50 g miękkiego masła
225 ml ciepłego mleka
1 jajo
nadzienie:
25 g roztopionego masła
2 łyżki miodu
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej
100 g rodzynek
glazura:
40 g cukru
4 łyżki wody
Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać do misy. Dodać cukier, sól, miękkie masło, mleko i jajo oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać i ręcznie wyrobić ciasto.
Gdy masa będzie jednolita i elastyczna pozostawić przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 1 , 5 godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy je ponownie zagnieść i rozwałkować na kwadrat. Całość posmarować roztopionym masłem, miodem przyprawami i rodzynkami. Zwinąć w rulon i pokroić na 13 części. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą stroną. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia około 40 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu piec w 200 st. C około 20-25 minut.
Upieczone bułeczki posmarować przygotowaną glazurą (w garnku podgrzać cukier z wodą, gotować około 2 minut do uzyskania syropu).
Smacznego!!!
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/06/chelsea-buns.html