Wykonanie
Wiele osób obawia się przygotowywać potrawy z
wołowiny w obawie przed
mięsem twardym lub pozbawionym smaku. Ja mam kilka sprawdzonych sposobów na miękką i pyszną
wołowinę i najczęściej stosuję je wszystkie na raz - nie są zbyt wymagające, za to gwarantują mi smaczne, delikatnie kruche
mięso.Składniki:700 g udźca wołowego1
papryka czerwona1
papryka żółta30 dag
pieczarek2
cebule500 ml
bulionu wołowego lub 500 ml wrzątku z dodatkiem kostki wołowej i grzybowejgarść
suszonych grzybów leśnych1
owoc kiwi2 szklanki soku z
ogórków kiszonych1 łyżka
mąki ziemniaczanejmąka pszennaPrzyprawy:
pieprz cayenne,
sól,
słodka papryka, 2
ziela angielskie, 2
liście laurowePrzygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę.Umieścić w szczelnym pojemniku, zalać
sokiem z
ogórków, przykryć i odstawić na noc do lodówki.Odcedzić
mięso i solidnie je osuszyć - najpierw ściereczką,
potem pozwolić jeszcze odcieknąć na sicie i dokończyć ręcznikami papierowymi. (
mięso na tym etapie będzie już lekko ścięte pod wpływem działania kwasu z
ogórków)
Papryki i
cebulę kroimy w kostkę,
pieczarki w półplasterki.
Mięso lekko obtaczamy
mąką i smażymy na mocno rozgrzanym
oleju na dwie partie (nawet jeśli się zmieści na raz to nie
róbcie tego -
zrobi się
woda na patelni a
mięso się nie usmaży tylko ugotuje)Usmażone
mięso przekładamy do garnka, zalewamy gorącym
bulionem, dodajemy ziele i listek, obrane i przekrojone na pół
kiwi, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.W tym czasie na tą samą patelnię na której smażyliśmy
mięso dodajemy troche
oleju i podsmażamy
cebulkę - przekładamy ją do
mięsa. Na patelnię wlewamy pół szklanki
wody i zeskrobujemy resztki ze smażenia - przelewamy do
mięsa. Dodajemy
pieczarki,
grzyby i
paprykę, wstępnie doprawiamy
pieprzem i
solą.Dusimy półtorej godziny do miękkości
mięsa co jakiś czas upewniając się, że nic nie przywiera i ewentualnie dodając
wody.Na sam koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej
wody. Można ją zahartować sosem z
mięsa (dodać najpierw trochę do
wody z
mąką, wymieszać i dopiero wlać do garnka)Moje sposoby na miękką i pełną smaku
wołowinę:Marynowanie w soku z
kiszonych ogórków - każdy kwaśny dodatek czyni
mięso delikatniejszym i kruchszym - ale nie obawiajcie się że danie będzie kwaśne - wątpię by ktoś po spróbowaniu domyślił się tego soku w składzie.
Owoc kiwi - zawiera kwas (ten sam, który nie pozwala tężeć
galaretkom) -
kóry również pomaga
mięsu zmięknąć.Duszenie na wolnym ogniu z ciężką pokrywką - jeśli pokrywka cała lata od pary to nie jest duszenie tylko gotowanie. Użyjmy ciężkiej pokrywki, której para nie podniesie. Garnka używam teflonowego, dzięki temu nic mi nie przywiera do niego.Obsmażenie SUCHEGO
MIĘSA - osuszenie go po namaczaniu jest bardzo, bardzo ważne. jeśli zrobimy to źle
mięso się nie usmaży.Ma być rumiane, a nie ugotowane na patelni :)Smacznego!
