Wykonanie
Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliver'a "Kulinarne wyprawy Jamiego". W oryginale użyto
kurczaka, ja zastąpiłam go perliczką, którą znacznie bardziej lubię. Nie mam niestety marokańskiego naczynia (tażinu) od którego pochodzi nazwa potrawy, ale i bez niego danie wychodzi bardzo smaczne. Smak kiszonych
cytryn jest bardzo wyraźny. Jeżeli nie macie możliwości kupienia oryginalnych lub cierpliwości do zrobienia własnych ( czeka się na nie chyba miesiąc a i nie każde
cytryny dadzą się ukisić, muszą być niepryskane) możecie zrobić szybką wersję (klik ) Polecam!
składniki1 perliczka
oliwa z oliwek1-2 bulwy
kopru włoskiego - fenkuła2
cebule, pokrojone na grube kawałkipęczek
kolendry4 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki2-3 małe kiszone
cytryny - posiekane , bez pestek80 g
oliwek, zielonych i czarnych, bez pestekszczypta
szafranu500 ml
bulionu drobiowegomarynata1 czubata łyżeczka nasion
kolendry rozgniecione w moździeżu1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka mielonego
imbiru2 łyżki
oliwysól morska i
pieprzprzygotowanieDzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. podzielić na 4 części, natrzeć
mięso marynatą i marynować w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.Następnego dnia rozgrzać sporą ilość
oliwy na dużej, głębokiej patelni . Obsmażyć perliczkę, na średnim lub dużym ogniu, ze wszystkich stron zaczynając od strony skóry.Kawałki
mięsa powinny ładnie się zrumienić ( zajmie to 5 - 10 minut). W międzyczasie każdą bulwę
kopru przekroić na 8 części, dorzucić do
mięsa. Dodać
cebulę,
czosnek i posiekane łodyżki
kolendry. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać
oliwki,
szafran,kiszone
cytryny. Wszystko zalać
bulionem (można wlać część i dolewać w miarę potrzeby), lekko wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu do czasu aż
mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodziło od kości. Zajmie to ok 1 i 1/2 godziny. W połowie gotowania wymieszać, w razie konieczności uzupełnić płyn. Gotowe danie doprawić
solą i
pieprzem, posypać listkami
kolendry. Podawać np z
kuskusem. Smacznego !