Wykonanie
Ponieważ kuchnia marokańska bardzo nam przypadła do gustu i zebrało się nam na wspomnienia, więć na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej, możecie też obejrzeć fotorelację z Maroka -
linki poniżej- Część pierwsza fotorelacjiSkładniki6 dużych
udek z kurczaka2 -3 duże ząbki
czosnku drobno posiekane2 średnie
cebule drobno posiekane1 bardzo mała
cytryna lub
limonka pokrojona w cienkie plasterki1 łyżeczka zmielonego kuminu1 łyżeczka
ostrej papryki1/2 łyżeczki
kurkumy (może być nieco mniej)1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
soli morskiejszczypta
szafranu1 - 2 szklanki
bulionu drobiowegoposiekana
natka kolendry do dekoracji1/2 szklanki zielonych
oliwek do dekoracji
oliwa do marynaty i do smażenia
pieprz do smakuMarynata
Czosnek,
paprykę, kumin,
cynamon,
kurkumę i
sól utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo
oliwę.Pasta powinna byłć na tyle gęsta, żeby nie spływała z
kurczaka.
Udka kurczaka zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc.PrzygotowanieW głębokim rozndlu usmażyc do miękkości
cebulę.Dodać
udka kurczaka i smażyć na rumiano, uważając, żeby nie przypalić
cebuli..Dodć pkrojoną w plasterki
cytrynę lub
limonke i podlać
bulionem tak, aby
mięso było zakryte do 3/4 wysokości. Dodać
szafran i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż
kurczak będzie miękki.Udekorować
natką kolendry i
zielonymi oliwkami