ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa z białym winem i imbirem

Zupa cebulowa z białym winem i imbirem

nazwa

Wykonanie

Sk ł adniki :
4 cebule
1 ząbek czosnku
1 ziemniak
świeży imbir (mały kawałek ok. 2 cm)
białe wytrawne wino - 1lampka
sól morska - pół łyżeczki od herbaty
pieprz - szczypta
kmin rzymski - szczypta
cukier brązowy - 2 łyżeczki od herbaty
oliwa - 1 łyżka stołowa
masło - jedna łyżka stołowa
bulion drobiowy lub warzywny - 300 ml
goździki - 2 szt.
świeży koper do posypania
Wykonanie :
Kroimy cebulę w talarki i wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Mieszamy, delikatnie solimy i słodzimy, by cebulę skarmelizować. Dodajemy czosnek starty lub przeciśnięty przez praskę, pieprz i kmin rzymski. Imbir przecieramy na tarce (około 2 cm) i dodajemy do garnka. Kroimy ziemniaka w talarki i wraz z goździkami dodajemy do garnka. Wszystko razem smażymy chwilę. Teraz dolewamy wino i gotujemy przez chwilę, aż odparuje alkohol. Następnie dolewamy bulion i gotujemy całość na małym ogniu około 10 minut. Na koniec wyciągamy goździki i całość miksujemy blenderem. Przyozdabiamy źwieżym koprem.
Smacznego !
To jest bardzo smaczna zupa pełna aromatów, podajemy ją z pieczywem pełnoziarnistym.
Polecam.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2012/11/zupa-cebulowa-z-bialym-winem-i-imbirem.html