Sk ł adniki :4 cebule1 ząbek czosnku1 ziemniakświeży imbir (mały kawałek ok. 2 cm)białe wytrawne wino - 1lampkasól morska - pół łyżeczki od herbatypieprz - szczyptakmin rzymski - szczyptacukier brązowy - 2 łyżeczki od herbatyoliwa - 1 łyżka stołowamasło - jedna łyżka stołowabulion drobiowy lub warzywny - 300 mlgoździki - 2 szt.świeży koper do posypaniaWykonanie :Kroimy cebulę w talarki i wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Mieszamy, delikatnie solimy i słodzimy, by cebulę skarmelizować. Dodajemy czosnek starty lub przeciśnięty przez praskę, pieprz i kmin rzymski. Imbir przecieramy na tarce (około 2 cm) i dodajemy do garnka. Kroimy ziemniaka w talarki i wraz z goździkami dodajemy do garnka. Wszystko razem smażymy chwilę. Teraz dolewamy wino i gotujemy przez chwilę, aż odparuje alkohol. Następnie dolewamy bulion i gotujemy całość na małym ogniu około 10 minut. Na koniec wyciągamy goździki i całość miksujemy blenderem. Przyozdabiamy źwieżym koprem.Smacznego !To jest bardzo smaczna zupa pełna aromatów, podajemy ją z pieczywem pełnoziarnistym.Polecam.