Wykonanie
Kuchnia po przygotowaniu ciasta wcale nie musi wyglądać jak po przejściu tornada. Istnieje wiele smacznych i szybkich przepisów na słodkości, które nie wymagają wielu naczyń i pomocy kuchennych. Wystarczy jedna miska, ewentualnie garnek. Wiele z nich nie potrzebuje nawet miksera – wystarczy stołowa łyżka.Murzynek z jednej miskiTylko jedna miska i garnek – tylu naczyń wymaga przepis na murzynka . Garnek lub rondelek jest konieczny, by rozpuścić tłuszcz, który się następnie
miesza z 1,5 szklanki
cukru,
mlekiem i 4 łyżkami
kakao. Powstały
syrop należy przelać do miski i wymieszać łyżką z 2,5 szklanki
mąki oraz pozostałymi składnikami. Warto zostawić odrobinę masy z rondelka, by wykorzystać ją później jako polewę. Przepis na murzynka to nie jedyne rozwiązanie - wypróbuj także ciasto
czekoladowe na bazie
gorzkiej czekolady. Jej tabliczkę należy rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli
wodnej, dodać pół kostki
margaryny, a następnie wmieszać w to 3
jajka, pół szklanki
cukru i 3/4 szklanki
mąki. Po dokładnym wymieszaniu wystarczy upiec w formie.Ciasta
owocowe są najsmaczniejsze, gdy wykorzystuje się w nich świeże
owoce. Nie znaczy to, że poza sezonem trzeba z nich zrezygnować –
mrożone truskawki także się nadają, choć nie są tak aromatyczne.
Jabłka z kolei są dostępne przez cały rok.Proste i niewymagające dużo czasu jest ciasto
maślankowe . Podstawowymi składnikami są
mąka (3/4 szklanki),
jajka (3 sztuki),
olej,
cukier (po 1/2 szklanki) i oczywiście
maślanka (1 szklanka). Nie można zapomnieć o
proszku do pieczenia lub sodzie oczyszczonej, dzięki którym ciasto wyrośnie. Jako urozmaicenie można dodać pokrojone w plasterki
truskawki.Innym
ciastem wymagającym tylko jednego naczynia jest ciasto
cynamonowo-
jabłkowe, mające wiele wariantów. Najbardziej aromatyczny bazuje na
mące (1 1/2 szklanki), jajkach (3 sztuki), cukrze i
oleju (po 1 szklance), a obowiązkowymi dodatkami są
cynamon,
kakao i pokrojone w drobną kostkę
jabłka. Należy dodać także
proszek do pieczenia i
sodę. Po dodaniu wszystkich składników ciasto musi odstać pół godziny. Dopiero po tym czasie masę dokładnie się
miesza za pomocą łyżki. Jeszcze prostsze jest ciasto wymagające jedynie 4
jajek i 3/4 szklanki
cukru, które należy ubić mikserem na pianę, oraz szklanki
mąki i
proszku do pieczenia. W celu dodania aromatu można dodać
cynamon. Po wylaniu masy do formy na wierzchu należy ułożyć cienko pokrojone plasterki
jabłka, a następnie posypać je ponownie
cynamonem.Ciasta wykonywane tylko w jednej misce to oszczędność czasu, ale także pieniędzy. Im mniej zmywania naczyń i kuchni, tym niższe zużycie
wody, prądu i detergentów. Natomiast pod względem smaku ciasta te wcale nie ustępują skomplikowanym przepisom, wymagającym wielu naczyń.