Pyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :)SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)2 jajka1 szkl cukru1 szkl maślanki1/2 szkl oleju2,5 szkl mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaKruszonka:6 łyżek masła/margaryny6 łyżek cukru12 łyżek mąkiDodatkowo:truskawki1. Przygotować kruszonkę: masło, mąkę i cukier wyrobić palcami aż zaczną się sklejać w grudki.2. Żółtka oddzielić od białek.3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać olej i maślankę, zmiksować tylko do połączenia składników.4. Do ciasta wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką.5. Białka ubić, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką. Piec ok 40 minut w 180*C.