Wykonanie
Racuszki
dyniowe to na razie moje ulubione danie z dyni. Zakochałam się w nich od pierwszego zrobienia :) To jedne z moich ulubionych placuszków i stwierdziłam ostatnio, że przegotowaną
dynię włożę do słoi, po to by móc się delektować tymi cudownymi racuszkami, gdy tylko przyjdzie mi na nie ochota :)Racuszki można podawać same, ale doskonale smakują także z
dżemem,
cukrem pudrem lub
serkiem homogenizowanym :)
Składniki:½ kg dyni1 ½ szklanki
wody1
jajko¼ szklanki
kefiru lub
maślanki1 szklanka
mąki2 średnie
jabłka1 płaska łyżka
proszku do pieczeniaOlej do smażenia
Dynię kroimy w 1cm kosteczki, zalewamy
wodą i gotujemy około 10 minut, aż zmięknie. Całą
wodę odlewamy, a
dynie jeszcze dusimy około 5 – 7 minut, po czym rozdrabniamy ją łyżką lub widelcem na papkę.
Dyniową papkę zostawiamy na chwilę by przestygła, a następnie dodajemy
jabłka (potarte na grubych oczkach tarki lub pokrojone w drobniutką kostkę),
kefir,
jajko,
mąkę i
proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy, po czym pieczemy obustronnie na
oleju na złoty kolor.
R E K L A M A