Wykonanie
Najlepsze na świecie racuszki z
jabłkami,
drożdżowe, robi oczywiście moja Mama(tu szybka wersja - klik),co do tego nie mam absolutnie żadnych wątpliwości.Dzieli nas jednak sporo kilometrów i nie sposób jest jadać Jej pyszności na codzień dlatego też najrozsądniej jest zawinąć rękawy i samej zabrać się za smażenie racuszków.Syn stwierdził,że są lepsze niż przypuszczał więc myślę,że
mogę się z
Wami podzielić przepisem.
3
jabłka2 szkl.
mąki250 ml
kefiru125 ml
wody gazowanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka2 łyżki
cukru pudru + do posypania - racuszki są mało słodkie,można dodać więcej
cukru do ciastatłuszcz do smażenia - użyłam
oleju kokosowegoŻóltka ucieram z
cukrem, dodaję
kefir,
wodę,
mąkę z proszkiem i dokładnie mieszam.Z
białek ubijam pianę na sztywno i dodaję do ciasta.
Jabłka obieram i kroję w dość grubą kostkę,dodaję do ciasta,mieszam.
Olej kokosowy rozgrzewam na patelni i smażę na nim niewielkie placuszki na złoto z obu stron.Na talerzu posypuję
cukrem pudrem. Smacznego!!!