Wykonanie
A może naleśniczka z jabłuszkiem podać na śniadanko..i do tego świeżutka kawusia?Takie leniwe poranki przydadzą się każdemu...ukoją najbardziej skołataną duszę :)- 1,25 szklanki
kefiru /
maślanki /
mleka ew.
wody gazowanej- 2
jajka- 1,5 szklanki
mąki- 0 , 5 łyżeczki proszku do pieczenia ( można pominąć)- 3 łyżki
oleju- 3 łyżki
cukru- 2 duże
jabłkaWszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą ( można zmiksować). Odstawić na 10 minut. Ciasto ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Jeżeli jest za rzadkie - dodać odrobinę
mąki.Obrać
jabłka i pokroić w grube cząstki-plasterki. Wymieszać z
ciastem. Ciasto ma otulać jabłuszka. Rozgrzać patelnię, delikatnie natłuścić. Kłaść po 2 łyżki ciasta z
jabłkami. Smażyć do złotego koloru, odwrócić, ponownie smażyć na złoto.Jak sprawdzić czy nie jest surowy wewnątrz?Delikatnie dotknąć racuszka na środku - jak będzie sprężysty - znaczy, że jest dobry. Jak będzie bardzo miękki - zmniejszyć ogień i potrzymać jeszcze minutkę.