Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na pyszną, aromatyczną zupę, która idealnie wpisuje się w aktualną pogodę. Jej przygotowanie to sama przyjemność. Nie zajmuje dużo czasu. Polecam wszystkim, którzy potrzebują się trochę rozgrzać :)
Składniki:- 1
marchew,- 1
pietruszka,- kawałek
selera,- kawałek
selera naciowego,- 5-6
ziemniaków (małych),- 2
cebule,- ok. 100 g
boczku,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
lubczyk ogrodowy,
czosnek,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy.Warzywa przygotowujemy w następujący sposób:
marchew obieramy, kroimy w kostkę, podobnie
seler,
pietruszkę oraz
ziemniaki.
Seler naciowy kroimy w mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w garnku z
wodą, gotujemy do miękkości.Na suchej patelni umieszczamy
boczek (pokrojony w kostkę lub paseczki). Smażymy, aż będzie chrupiący. Za pomocą łyżki cedzakowej zdejmujemy z patelni - na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na łyżce (lub dwóch) pozostałego tłuszczu smażymy
cebulę (pokrojoną w kostkę). Po usmażeniu
cebuli, odsączamy ją z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Cebulę dodajemy do garnka z warzywami. Gotujemy jeszcze chwilę. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Ponownie włączamy kuchnię, podgrzewamy. Dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie oraz
przyprawy do smaku. Wrzucamy
boczek. Wszystko mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 7 minut, a następnie podajemy. Zupa powinna być dobrze przyprawiona. Smacznego!