ßßß
Składniki: na 14 bułek200 g mąki żytniej chlebowej800 – 850 g mąki pszennej50 g świeżych drożdży100 g śruty z pszenicy400 ml wody + 400 ml1 łyżka melasy2 łyżki oliwy1 łyżka soli1 jajko + 3 łyżki mleka4 łyżki mieszanki nasion do posypania, u mnie siemię lniane, mak i sezam
Wsyp śrutę do rondelka, wlej 400 ml wody i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z kuchni, dodaj pozostałą wodę, melasę i oliwę. Zamieszaj jeśli temperatura nie przekracza 37ºC dodaj drożdże i mieszaj do ich rozpuszczenia. Do misy robota wsyp obie mąki i dodaj rozczyn. Zarób ciasto po czym dodaj sól i dalej zarabiaj aż uzyskasz elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia ale też klejące. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i złóż w kopertę kilka razy. Przykryj folią na 10 minut po czym podziel ciasto na 14 równych porcji i z każdej uformuj zgrabne bułki. Ułóż bułki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj rozmąconym z mlekiem jajkiem i obtocz w nasionach. Piecz bułki w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze bułki przez dodatkowe 10 minut. Wyjmij z piekarnika i przełóż bułki na metalową kratkę do ostygnięcia. Nie przykrywaj. Bułki ze śrutą będą wtedy miały pyszną, chrupiącą skórkę.Uwaga:Jeśli dysponujesz piekarnikiem z termoobiegiem możesz piec obie blachy z bułkami na raz. W innym przypadku drugą blachę z bułkami włóż do lodówki.Polecane przepisyKolejne przypadki pieczenia chlebaNew York bagelsBułki z marchewką i nasionamiBułki hamburgerowe z sezamemBułki na śniadanie z durum