Wykonanie

Składniki (8
bułek):500 g
mąki pszennej200 ml ciepłego
mleka1
jajko4 łyżki
mleka w proszku2 łyżki
oliwy1 czubata łyżeczka
soliwoda do posmarowania
sezam do posypaniarozczyn
drożdżowyPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy wyrośnięte
drożdże,
sól,
jajko,
mleko w proszku,
oliwę oraz ciepłe
mleko. Zarabiamy ciasto- powinno być elastyczne i miękkie. Przekładamy je do natłuszczonej
oliwą miski i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony
mąką blat, spłaszczamy nieco, a następnie dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę. Gotowe bułeczki zanurzamy w wodzie i posypujemy
sezamem. Układamy je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia. Po około 40 minutach wkładamy je do nagrzanego piekarnika (190*C). Pieczemy bułeczki 30 minut.


