ßßß
Składniki:4-6 porcji1 kg mielonego z kurczaka1 jajko2 łyżki tartej bułki, czubate2 łyżki posiekanej natki pietruszki, odrobina do dekoracji6 czubatych łyżek parmezanu, utartego + 2 łyżki do posypania1 czosnek solo, przeciśnięty przez praskę2 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku1 łyżeczka pieprzu½ l pomidorowego sosu, tutaj przepisPieczone ziemniaki10 dużych ziemniaków50 g cheddarświeży rozmaryn do posypania3 łyżki oliwysól morska do smaku
Ugotuj pomidorowy sos z przepisu w linku. Odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj składniki na farsz. Dodaj połowę sosu i jeszcze raz wymieszaj. Blaszkę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Uformuj pieczeń w kształcie bochenka. Na wierzchu rozprowadź resztę sosu. Wstaw pieczeń do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu i piecz przez 40 minut. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedź, lekko ostudź i rozerwij na dwie połówki. Wyjmij blachę z pieczenią, ułóż ziemniaki wokół pieczeni. Posyp ziemniaki utartym serem, posiekanym rozmarynem i ewentualnie morską solą. Wstaw wszystko do piekarnika. Ser powinien się jedynie lekko stopić. Wyjmij pieczeń z piekarnika. Posyp resztką utartego parmezanu i pietruszką. Podaj pieczeń z pieczonymi ziemniakami.Polecane przepisyTikka masala – eksplozja smakówPałki kurczęce w sosie curryCacciatore co to jest cacciatore?Kotleciki mielone z kurczaka w pomidorowym sosieLunchbox i przepis miesiąca