ßßß
0kwestiasmaku
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0Faszerowane małże w sosie pomidorowymSkładniki2 porcje50 dużych małży2 jajkabułka tarta50 g mortadellitarty parmezannatka pietruszkioliwa z oliwekbiałe wytrawne winoczosnek300 g pokrojonych pomidorów bez skórekmlekosól i pieprzPrzygotowanieMałże oczyścić. Przygotować farsz z mięsa zmielonych 10 muli, natki pietruszki, czosnku, bułki tartej namoczonej w mleku, parmezanu, jajek i zmielonej mortadelli. Dodać pieprz i sól. Dobrze wymieszać. Farszem wypełnić lekko otwarte mule. W dużym naczyniu z przykrywką przysmażyć tarty czosnek, wlać trochę wina i włożyć pomidory. Dodać małże i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, przyprawić solą i pieprzem, podawać gorące.