Wykonanie
Tak, tak, dzisiaj jest ten piękny dzień, gdy możemy objadać się pizzą do woli! W końcu międzynarodowe święto zobowiązuje, nieprawdaż...?Można wybrać
drogę prostą, czyli pójście do pizzerii na
rogu i wybranie ulubionego numerka z listy, który już nieraz ratował nam życie, gdy w lodówce tylko światło i/lub echo (niepotrzebne skreślić), a chęci na przyrządzenie czegoś bardziej skomplikowanego od
wody z kranu równały się
zeru.Można też wybrać
drogę nieco (ale naprawdę, tylko odrobinę!) bardziej skomplikowaną, i pokusić się o przygotowanie pizzy w domu.Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez
drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek; na pizzę można położyć niemal wszystko i prawie zawsze będzie pysznie. Hmm... W zasadzie nie przychodzi mi do głowy nic, co by pizzę definitywnie zepsuło... A Wam?U mnie tym razem
szparagi i
mozzarella; tak, tak, wiem: to zupełnie nie ta
pora. Uznajmy więc, że to wspomnienie wiosny, do której poważnie zaczynam tęsknić. Biały, delikatny sos,
czerwona cebulka i
kapary, żeby pizza nabrała charakteru; i gotowe. Nie potrzeba nic więcej, żeby cieszyć się wybornym smakiem w zaciszu domowym.A Wy pamiętaliście o Dniu Pizzy...?
Marta, Emilia i
Kasia pamiętały.Pizza ze
szparagami i
mozzarelląSkładniki:(na 3 pizze)spód:350 g
mąki pszennej150 g
mąki graham25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli400 ml letniej
wody2 łyżki
oliwysos:250 g
serka kremowego75 ml
śmietany kremówki (38%)1 ząbek
czosnkusólpieprzdodatkowo:500 g
zielonych szparagów3 łyżki
kaparów1,5
czerwonej cebuli250 g
mozzarelli150 g
żółtego seraMąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże. Zasypać
cukrem i zalać 100 ml
wody, odstawić na 15 minut.Po tym czasie dolać letniej
wody, zagnieść. Dodać
sól i
oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić).Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprz. Połączyć.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć
szparagi, plasterki
cebuli i
mozzarelli, posypać
kaparami i startym
żółtym serem.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą.Smacznego!Dzisiaj jest też Dzień Naleśnika; jakby się kto pytał... Tyle dobrego na raz; aż nie wiadomo, co jeść!