Wykonanie
Wyczekiwany sezon na
szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem.
Czas przygotowania: 30minut + czas na odleżenie ciasta 30-60minut
Ilośc porcji: Duża blachaSkładniki:Ciasto:nieco ponad szklankę
mąki pszennej10g
drożdży świeżych, piekarskichŁyżeczka
soli2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 szklanki ciepłej
wodyWierzch:
Ricotta (jest to
serek już powszechnie dostępny u nas w Polsce, jakby jednak nie było go w sklepie można zastąpić
serkiem śmietankowym)3 łyżki
oliwypęczek
zielonych szparagówprosciutto (jest to rodzaj włoskiej
szynki, jakbyśmy jej nie znaleźli można zastąpić
szynkami długo dojrzewającymi np. szwarcwaldzką)dowolne
sery (my użyłyśmy radamera a na to
mozzarelle w kostce by się ładnie ciągnęło)
sól,
pieprz, ulubione
przyprawyCiasto na pizze:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( musimy uważać by nie była gorąca bo wówczas zabijemy
drożdże). Mieszamy
mąkę wraz z
oliwą, nieco solimy. Ręce smarujemy
oliwą by
mąka nam się nie przyklejała i wyrabiamy ciasto. Musi
mieć nieco ciągnącą się konsystencje. Po wyrobieniu, odkładamy do miski na jakieś 40 minut by odpoczęło. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce.Wierzch pizzy:W czasie gdy ciasto nam rośnie to przygotowujemy pozostałe składniki.
Serek risotta przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki
oliwy i doprawiamy
solą,
pieprzem i ulubionymi
ziołami np.
oregano,
bazylia. Można dodać nieco
czosnku dla wyrazistości smaku. Mieszamy całość i odstawiamy. Czas zając się
szparagami. Usuwamy zdrewniałe końce: chwytamy za końcówkę
szparaga i ułamujemy ręką. Idealnie odłamie się zdrewniała część. Końcówki te można wyrzucić. W pozostałej części odcinamy główki. Myjemy
szparagi i główki pod bieżącą
wodą. Nastawiamy
wodę i czekamy aż zacznie się gotować. Wrzucamy
szparagi i odliczamy około minuty, wrzucamy główki. Czekamy kolejne 2 minuty i wyjmujemy
szparagi.
Szynkę rozdrabniamy na mniejsze części.
Ser ścieramy na tarce. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Na to układamy
ser risotta,
szynkę,
szparagi,
ser żółte. Na sam wierzch
mozzarella. Następnie sypiemy wybrane
zioła. Ciasto wstawiamy na 10 minut na grzanie góra i dół. A następnie włączamy termoobieg. Czekamy aż
ser nam się zarumieni. Zajadamy na ciepło!:)