Wykonanie
Ciasto na pizzę + coś do środka. U mnie wersja z
mozzarellą,
salami,
kaparami i
cebulą. Próbować można naprawdę wiele wariantów. I najeść się do syta!
Na 2 duże calzone:Ciasto:15 g świeżych
drożdży150 ml ciepłej
wody250 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwek+1 kulka
mozzarelli10 plasterków
salamigarść
kaparów1
czerwona cebula, zeszklona na odrobinie
oliwyDrożdże rozpuszczam w łyżce ciepłej
wody, odstawiam na 10 minut.Wszystkie składniki ciasta łączę, dodaję rozpuszczone
drożdże. Dobrze ugniatam. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Po godzinie ciasto rozdzielam na 2 części, rozwałkowuję na placki wielkości średniej pizzy. Na połowę ciasta kładę pół pokrojonej w plastry
mozzarelli, 5 plastrów
salami, kilka
kaparów i połowę lekko podsmażonej
cebuli. Farsz przykrywam drugą połową ciasta, dobrze zlepiając jego brzegi (calzone powinno
mieć kształt dużego pieroga). Wierzch smaruję odrobiną
oliwy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 25 minut.