ßßß
Dawniej lubiłam pizze na grubym, puszystym spodzie. Teraz zdecydowanie preferuję cienkie i dość kruche ciasto. Przepis na kruche ciasto znaleziony na GP . Natomiast to co na pizzy to zupełnie inna bajka. Inspiracja przyszła z Tartufo, podają tam wyśmienite pizze, jedną z moich ulubionych jest właśnie taka prosta, z czosnkiem, mozzarellą i całymi liśćmi szpinaku.Ciasto:400g maki pszennej220ml prawie goracej wodyplaska lyzeczka soliszczypta cukruokolo 2 lyzki oliwy5g suchych drozdzy(prawie cala saszetka)Do miski wsypać mąkę, sól, drozdze, cukier, wymieszać, wlać wodę i najlepiejmikserem wszystko wymieszać, do momentu aż zacznie się robić kula, wyjącwszystko z miski i przez kilka minut ugniatać. Ciasto w ogóle się nie klei,jest sprężyste. Miskę wewnątrz wysmarować oliwą, włożyć ciasto, przykryćściereczką, i postawić w cieple miejsce, u mnie około 1 godziny.Zasada jest taka, że ciast drożdżowych nie powinno się wałkować, jeśli już musimy, trzeba dać mu odpocząć na blaszce. Z tej porcji ciasta wychodzi duża blacha piekarnikowa, lub dwie okrągłe, średniej wielkości.Jak już ciasto leżało sobie na blaszce, polałam je oliwą, posypałam oregano, przeciśnięty czosnek, na to plastry mozzarelli, cienkie plastry pomidora, świeże liście szpinaku i kilka oliwek. Taka cienka pizza piecze się max. 20 min.Ciasto przed położeniem dodatków można posolić. Należy pamiętać, że przy "mięsnej" pizzy używamy słonych wędlin i wtedy smak się równoważy, w mojej pizzy wszystkie składniki były nie słone dlatego lekko ja posoliłam.Do zdjęć zapozowały ostatnie dwa kawałki, potem zostały pożarte.Do wypróbowania w kolejce jest jeszcze z pesto i mozzarellą :)Smacznego!