Wykonanie

Świetne ciasto idealne do
kawki, na przyjęcie urodzinowe czy święta. Łączy w sobie wiele smaków delikatny
biszkopt, kwaskowaty krem budyniowy, delikatną
śmietankę i na koniec odrobina
czekolady. W cieście jest dużo warstw ale ciasto nie jest ciężkie ani zamulające. Jest lekkie, przyjemne i bardzo smaczne.Składniki:
Biszkopt:3
jajka3 łyżki
cukru1 łyżka
oleju4,5 łyżki
mąki1/2 łyżeczki
sodyKrem
cytrynowy:2 budynie
śmietankowe3/4 szklanki
cukru3
żółtka3
cytryny1 1/2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej200 g
masła temp. pokojowaMasa śmietankowa:400 ml
śmietany kremówki3 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
cukru pudruPolewa:100 g
gorzkiej czekoladyszczypta
soli4 łyżki
mleka1 łyżka
cukru pudruDodatkowo:około 150 g
herbatnikówpuszka
ananasówForemka: 36x24 cm, wyłożona pergaminem
Biszkopt:
Białka ubij na sztywno, wsypuj partiami
cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Następnie cały czas ubijając dodaj
żółtka i
olej. Delikatnie wmieszaj
mąkę i
sodę. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj i piecz około 12-13 minut w 180*C (wierzch ciasta powinien
mieć złoty kolor). Przestudź, oderwij pergamin i przewróć na druga stronę.Krem
cytrynowy: (
budyń można przygotować dzień wcześniej) Wyciśnij
sok z cytryny i uzupełnij
wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelej do garnka, wsyp
cukier i zagotuj. Do garnuszka wlej 125 ml
wody, wsyp budynie, dodaj
żółtka i
mąki. Porządnie wymieszaj i wlej do gotującego się soku. Ugotuj
budyń. Przykryj i przestudź do temp. pokojowej. Dobrze jest jak
budyń i
masło mają zbliżoną temp. w przeciwnym razie masa może się zważyć. Po przestudzeniu rozetrzyj
masło i dodawaj po jednej łyżce budyniu (ja zawsze na koniec miksuje kremy budyniowe przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Przez co są gładsze). Krem budyniowy wyłóż na wcześniej przygotowany
biszkopt. A na kremie ułóż drobno pokrojonego
ananasa.Masa śmietankowa:
Żelatynę zalej małą ilością
wody i odstaw do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzej i rozpuść.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj
cukier i lekko przestudzoną
żelatynę. Zmiksuj jeszcze raz i wyłóż na masę
cytrynową. Na wierzchu ułóż
herbatniki.Polewa: do małej miski włóż połamaną
czekoladę,
sól,
cukier i
mleko. Rozpuść w kąpieli
wodnej. Po lekkim przestudzeniu polej równomiernie
herbatniki. Przechowuj w lodówce do 3-4 dni.

Źródło: książka ''100 nowych ciast siostry Anastazji''