ßßß
Boston Cream Pie wg. przepisu Marthy Stewart. To dwa waniliowe biszkopty przełożone waniliowym budyniem a całość oblana grubą warstwą czekoladowego ganach. Na Wikipedii przeczytałam, że stworzył je francuski szef kuchni w bostońskim Parker House Hotel i jest oficjalnym deserem z Massachusetts. Oczywiście nie to skłoniło mnie do upieczenia ciasta a jego smakowity wygląd :D Polecam, ciasto jest mięciutkie i nie wymaga nasączania a krem jest delikatny i niesamowicie dobry.Składniki:6 łyżek masła (110g)1 i 1/2 szklanka mąki (przesiana)1/2 szklanka mleka (125ml)1 szklanka cukru1/2 łyżeczki soli3 duże jajka1,5 łyżeczki sody1 łyżka ekstraktu waniliowegoPudding:3/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki kukurydzianej2 i 1/2 szklanki mleka4 żółtka2 łyżki masła1 łyżka ekstraktu waniliowego1/4 łyżeczka soliGanach:200 g gorzkiej czekolady5 łyżek śmietany kremówki1 czubata łyżka cukru pudruszczypta soliTortownica 24 cm, pergaminem wykładamy tylko dno foremki!Ciasto: Do mąki dodajemy sodę, sól przesiewamy i odkładamy na bok. Do garnka wkładamy masło i mleko, podgrzewamy. W mikserze ubijamy jajka z cukrem do momentu, aż masa zrobi się jasno kremowa a cukier się rozpuści. Wsypujemy połowę mąki i delikatnie mieszamy gdy się już połączy wsypujemy pozostała cześć i mieszamy. Do masy cały czas mieszając pomalutku wlewamy gorące, ale nie wrzące mleko z rozpuszczonym masłem. mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników. Dodajemy ekstrakt. Wlewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 35 minut ( do suchego patyczka!). Studzimy.Pudding: Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz wanilii. Cały czas mieszając rózgą podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i zacznie pyrkać. Uważajmy żeby się nie przypaliła! Masa powinna mieć konsystencje średnio gęstą. Zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko, dodajemy ekstrakt i mieszamy. Bierzemy kawałek folii spożywczej i przykrywamy tak żeby dotykało masy. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej i masę włożyć na całą noc do lodówki.Ganach: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ustawiamy ja nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko studzimy.Ciasto przekrawamy na pół, nakładamy nadzienie pozostawiając 2 cm margines. Przykrywamy druga połowa ciasta, lekko dociskając. Polewamy przygotowana polewą i wkładamy do lodówki.