Wykonanie

Boston Cream Pie wg. przepisu Marthy Stewart. To dwa
waniliowe biszkopty przełożone
waniliowym budyniem a całość oblana grubą warstwą
czekoladowego ganach. Na Wikipedii przeczytałam, że stworzył je francuski szef kuchni w bostońskim Parker House Hotel i jest oficjalnym deserem z Massachusetts. Oczywiście nie to skłoniło mnie do upieczenia ciasta a jego smakowity wygląd :D Polecam, ciasto jest mięciutkie i nie wymaga nasączania a krem jest delikatny i niesamowicie dobry.Składniki:6 łyżek
masła (110g)1 i 1/2 szklanka
mąki (przesiana)1/2 szklanka
mleka (125ml)1 szklanka
cukru1/2 łyżeczki
soli3 duże
jajka1,5 łyżeczki
sody1 łyżka ekstraktu
waniliowegoPudding:3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki kukurydzianej2 i 1/2 szklanki
mleka4
żółtka2 łyżki
masła1 łyżka ekstraktu
waniliowego1/4 łyżeczka
soliGanach:200 g
gorzkiej czekolady5 łyżek
śmietany kremówki1 czubata łyżka
cukru pudruszczypta
soliTortownica 24 cm, pergaminem wykładamy tylko dno foremki!Ciasto: Do
mąki dodajemy
sodę,
sól przesiewamy i odkładamy na bok. Do garnka wkładamy
masło i
mleko, podgrzewamy. W mikserze ubijamy
jajka z
cukrem do momentu, aż masa
zrobi się jasno kremowa a
cukier się rozpuści. Wsypujemy połowę
mąki i delikatnie mieszamy gdy się już połączy wsypujemy pozostała cześć i mieszamy. Do masy cały czas mieszając pomalutku wlewamy gorące, ale nie wrzące
mleko z rozpuszczonym
masłem. mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników. Dodajemy ekstrakt. Wlewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 35 minut ( do suchego patyczka!). Studzimy.
Pudding: Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz
wanilii. Cały czas mieszając rózgą podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i zacznie pyrkać. Uważajmy żeby się nie przypaliła! Masa powinna
mieć konsystencje średnio gęstą. Zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko, dodajemy ekstrakt i mieszamy. Bierzemy kawałek folii spożywczej i przykrywamy tak żeby dotykało masy. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej i masę włożyć na całą noc do lodówki.Ganach: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ustawiamy ja nad garnkiem z gotującą się
wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko studzimy.Ciasto przekrawamy na pół, nakładamy nadzienie pozostawiając 2 cm margines. Przykrywamy druga połowa ciasta, lekko dociskając. Polewamy przygotowana polewą i wkładamy do lodówki.