ßßß Cookit - przepis na Ciasto Poranna rosa

Ciasto Poranna rosa

nazwa

Wykonanie

Ciasto bardzo proste w wykonaniu, składniki podstawowe takie, które przeważnie posiadamy w domu, bez większego wysiłku ale za to z efektem Łał! Przynajmniej ja tak myślę :D Uroczo a zarazem intrygująco wyglądają te kokosowe kuleczki zanurzone w cieście, które mają wyglądać jak poranna rosa. Moim zdaniem ciasto wygląda super!
Składniki:
200 g masła temp. pokojowa
2 szklanki mąki (przesianej)
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka śmietany 18% temp. pokojowa
3 jajka temp.pokojowa
2 łyżeczki sody
3 łyżki kakao
1 łyżka mleka
Nadzienie:
200 g twarogu
1 żółtko
8 łyżek wiórków kokosowych
5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru
Foremka 22x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona
Nadzienie: twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy kulamy w rękach kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Układamy na talerzu i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Ciasto: masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą, jajka i śmietanę. Gdy wszystkie składnik już się połączą to jakieś 60% ciasta przekładamy do foremki. Do pozostałego dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Wyjmujemy kulki z zamrażarki i delikatnie wciskamy do ciasta w niewielkich odstępach. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Studzimy.
Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie rozpuszczamy i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier i żelatynę i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy mleko, cukier i szczyptę soli. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu polewamy wierzch ciasta.
źródło
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/11/ciasto-poranna-rosa.html