Wykonanie

Ciasto bardzo proste w wykonaniu, składniki podstawowe takie, które przeważnie posiadamy w domu, bez większego wysiłku ale za to z efektem Łał! Przynajmniej ja tak myślę :D Uroczo a zarazem intrygująco wyglądają te
kokosowe kuleczki zanurzone w cieście, które mają wyglądać jak poranna rosa. Moim zdaniem ciasto wygląda super!Składniki:200 g
masła temp. pokojowa2 szklanki
mąki (przesianej)1 szklanka
cukru pudru1 szklanka
śmietany 18% temp. pokojowa3
jajka temp.pokojowa2 łyżeczki
sody3 łyżki
kakao1 łyżka
mlekaNadzienie:200 g
twarogu1
żółtko8 łyżek
wiórków kokosowych5 łyżek
cukru pudruDodatkowo:200 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
mlekaszczypta
soli1 łyżka
cukruForemka 22x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczonaNadzienie:
twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy kulamy w rękach kulki trochę mniejsze od
orzecha włoskiego. Układamy na talerzu i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.Ciasto:
masło ucieramy z
cukrem pudrem, następnie dodajemy na przemian
mąkę wymieszaną z
sodą,
jajka i
śmietanę. Gdy wszystkie składnik już się połączą to jakieś 60% ciasta przekładamy do foremki. Do pozostałego dodajemy
kakao i
mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Wyjmujemy kulki z zamrażarki i delikatnie wciskamy do ciasta w niewielkich odstępach. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Studzimy.
Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością
wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie rozpuszczamy i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy
cukier i
żelatynę i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy
mleko,
cukier i szczyptę
soli. Rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Po lekkim przestudzeniu polewamy wierzch ciasta.

źródło