ßßß
Ciasto bardzo proste w wykonaniu, składniki podstawowe takie, które przeważnie posiadamy w domu, bez większego wysiłku ale za to z efektem Łał! Przynajmniej ja tak myślę :D Uroczo a zarazem intrygująco wyglądają te kokosowe kuleczki zanurzone w cieście, które mają wyglądać jak poranna rosa. Moim zdaniem ciasto wygląda super!Składniki:200 g masła temp. pokojowa2 szklanki mąki (przesianej)1 szklanka cukru pudru1 szklanka śmietany 18% temp. pokojowa3 jajka temp.pokojowa2 łyżeczki sody3 łyżki kakao1 łyżka mlekaNadzienie:200 g twarogu1 żółtko8 łyżek wiórków kokosowych5 łyżek cukru pudruDodatkowo:200 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka żelatyny100 g gorzkiej czekolady2 łyżki mlekaszczypta soli1 łyżka cukruForemka 22x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczonaNadzienie: twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy kulamy w rękach kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Układamy na talerzu i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.Ciasto: masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z sodą, jajka i śmietanę. Gdy wszystkie składnik już się połączą to jakieś 60% ciasta przekładamy do foremki. Do pozostałego dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Wyjmujemy kulki z zamrażarki i delikatnie wciskamy do ciasta w niewielkich odstępach. Pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Studzimy.Żelatynę zalewamy jak najmniejsza ilością wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie rozpuszczamy i studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier i żelatynę i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy mleko, cukier i szczyptę soli. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu polewamy wierzch ciasta.
źródło