ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe jajeczka- grzybki

Czekoladowe jajeczka- grzybki

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Szynka w galarecie
Sałatka z buraczkami i papryką »
Tak się spodobały jajeczka na Święta Wielkanocne, że żyć mi nie dają więc upiekłam znowu. Tym razem udekorowałam je posypkami kolorowymi i białą czekoladą.
Oto mój deser prosto z serca. Te pyszne kolorowe jajeczka grzybki podarowała bym moim dzieciom,kiedy marudzą gdy leżą chore i potrzebują mamusinej miłości i cierpliwości. To właśnie najbardziej kryzysowa sytuacja. Wypróbowałam i wiem,że maluchy są zadowolone i uśmiechnięte. Taki mały nieporadny i kolorowy jajeczko-grzybek działa cuda:)
Składniki:
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka błonnika kakaowego lub kakao
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
1 kopiata łyżka majonezu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada
kamyczki czekoladowe Decorada
maczek smak owocowy Decorada
kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada
biała czekolada 150 g
3 łyżki mleka
Krok 1
W jajkach po szerszej stronie,robimy otworek i przelewamy jaja do miski. Wrzątkiem wyparzamy wydmuszki i osuszamy.
Ustawiamy je w blaszce muffinkowej zabezpieczając boki zwiniętą folią aluminiową tak by wydmuszki stały stabilnie podczas pieczenia.
Krok 2
Miksujemy jaja z cukrem na puch,dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i błonnik kakaowy. Całość mieszamy i przelewamy do naszych skorupek, tak do połowy jajka. Pieczemy w 170 stopniach koło 20-25 minut. Po upieczeniu jajka chłodzą się. Po jakiś 20 minutach obieramy jajeczka ze skorupki.
Krok 3
Do garnuszka wkładamy czekoladę i wlewamy mleko, na gazie podgrzewamy do rozpuszczenia. W ciepłej lecz nie gorącej czekoladzie maczamy nasze jajka do połowy i dekorujemy kolorowymi posypkami.
środa, 30 marca 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/03/Czekoladowe-jajeczka-grzybki-1.html