Wykonanie
Idą, idą święta... Ostatnio pojawił się na blogu przepis na domowy
twaróg, z którego już niebawem przygotuję wielkanocną paschę. Tymczasem mam dla Was przepis na wielkanocną babę. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim składnik, który może budzić u wielu osób niechęć. Chodzi oczywiście o
majonez, który dodaje się do ciasta. Przepis na taką babkę wpadł mi w oko już w rok temu, ale wtedy nie odważyłem się jeszcze na ten eksperyment. Po kilku namysłach upiekłem ją w tym roku, aby podzielić się z
Wami opinią na jej temat, której zapewne jesteście ciekawi. Zatem jaki wpływ ma dodanie
majonezu do ciasta? Bez obaw, wbrew pozorom składnik ten nie jest wyczuwalny w cieście. Babka wyszła bardzo delikatna i niezwykle puszysta. To jej największy atut. Ale co jeśli chodzi o smak? Wypiek smakuje jak
biszkopt, bo powstał z klasycznego przepisu na ciasto
biszkoptowe tyle, że z dodatkiem
majonezu. Dlatego aby urozmaicić jej smak polecam dodać m.in.
cukier lub ekstrakt
waniliowy,
kakao,
kawę lub inny ulubiony składnik a dodatkowo ozdobić babę lukrem, polewą czy
cukrem pudrem.ciasto:5
jajek200 g
cukru120 g
mąki pszennej120 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 czubate łyżki ulubionego
majonezuFormę do babki z kominkiem o średnicy 20 cm i pojemności 2,5 l posmarować
masłem, odstawić. Obie
mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia do osobnej miski.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce
cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym
żółtku, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać
majonez i wmieszać delikatnie
łopatką. Następnie w 3 partiach dodawać przesiane
mąki. Otrzymane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 180 ° C przez ok. 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia blaszkę z upieczoną babką wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę. Wstawić do piekarnika i dokończyć pieczenie. Gotowe ciasto studzić na kratce przez ok. 45 minut w formie. Następnie wyjąć delikatnie z blaszki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.polewa:60 ml kremówki 36%50 g
białej czekoladyKremówkę zagotować w rondlu, zdjąć z ognia i dodać połamaną na cząstki
czekoladę. Całość mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą udekorować ciasto. Dodatkowo babkę ozdobić białymi drażami.Smacznego! :)