Wykonanie
Ta babka to dla mnie ciekawostka. Bardzo mnie interesowało jak może smakować ciasto na
majonezie. No i okazało się że całkiem dobrze. Szału może nie ma ale babka jest puszysta i mięciutka.
Majonez zastępuje tutaj
masło więc tak naprawdę nie ma się go co obawiać.
Składniki:4
jajka1/2-3/4 szklanki
cukru1/2-3/4 szklanki
majonezu1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki włożyć do misy i zmiksować mikserem bardzo dokładnie. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy babkowej lub innej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 min, do suchego patyczka.Wystudzone ciasto posmarować lukrem, ozdobić według własnego gustu.Smacznego:)