ßßß Cookit - przepis na Blondies karmelowe z migdałami

Blondies karmelowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

Pora na ciasto na niedzielę. Miałam ochotę na upieczenie kolejnych blondies . Tym razem upiekłam blondies o smaku karmelowym z dodatkiem prażonych migdałów, kokosowych wiórków i likieru cointreau. Smakowały wybornie. Nauczyłam się, że podobnie jak brownies blondies powinny być bardzo wilgotne, jakby lekko niedopieczone. Blondies upiekłam z jeden porcji i od razu pożałowałam, bo zostało zjedzone w mgnieniu oka. Dzisiaj zrobiłam powtórkę i nawet zdążyłam zrobić zdjęcia!
Blondie z czekoladą, migdałami i kokosem
Składniki:
125 g masła, stopione
200 g brązowego cukru
2 łyżki likieru cointreau
2 duże jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
180 g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g prażonych migdałów i grubo pokrojonych
30 g kokosowych wiórków
75 g białej czekolady, grubo pokrojonej
Rozpuść masło razem z cukrem i odrobiną soli. Dodaj likier i zamieszaj. Masa zacznie bulgotać, więc uważaj aby się nie oparzyć. Ostudź lekko po czym dodaj jajka lekko ubijając mikserem. Wymieszaj mąkę z proszkiem, migdałami, kokosowymi wiórkami, czekoladą i dodaj do masy maślanej lekko mieszając szpatułką. Małą foremkę, u mnie kwadratowa o boku 20 cm wyłóż pergaminem, a następnie rozprowadź masę, wygładź. Piecz blondies w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 20- 25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i pokrój na kawałki.
Polecane przepisy
Kokosowe ciasto z cytryną
Tarta ze śliwkami i marcepanem
Krajanka cytrynowo jogurtowa z kruszonką
Ciasto śliwkowe inaczej
Ucierane ciasto czekoladowe z daktylami
Źródło:http://codojedzenia.pl/blondies-karmelowe-z-migdalami