Wykonanie
Pora na ciasto na niedzielę. Miałam ochotę na upieczenie kolejnych blondies . Tym razem upiekłam blondies o smaku karmelowym z dodatkiem prażonych
migdałów,
kokosowych wiórków i
likieru cointreau. Smakowały wybornie. Nauczyłam się, że podobnie jak brownies blondies powinny być bardzo wilgotne, jakby lekko niedopieczone. Blondies upiekłam z jeden porcji i od razu pożałowałam, bo zostało zjedzone w mgnieniu oka. Dzisiaj zrobiłam powtórkę i nawet zdążyłam zrobić zdjęcia!

Blondie z
czekoladą,
migdałami i
kokosemSkładniki:125 g
masła, stopione200 g
brązowego cukru2 łyżki
likieru cointreau2 duże
jajka1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu180 g
mąki1½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g prażonych
migdałów i grubo pokrojonych30 g
kokosowych wiórków75 g
białej czekolady, grubo pokrojonej

Rozpuść
masło razem z
cukrem i odrobiną
soli. Dodaj
likier i zamieszaj. Masa zacznie bulgotać, więc uważaj aby się nie oparzyć. Ostudź lekko po czym dodaj
jajka lekko ubijając mikserem. Wymieszaj
mąkę z proszkiem,
migdałami, kokosowymi wiórkami,
czekoladą i dodaj do masy
maślanej lekko mieszając szpatułką. Małą foremkę, u mnie kwadratowa o
boku 20 cm wyłóż pergaminem, a następnie rozprowadź masę, wygładź. Piecz blondies w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 20- 25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i pokrój na kawałki.Polecane przepisy
Kokosowe ciasto z
cytrynąTarta ze
śliwkami i marcepanemKrajanka
cytrynowo jogurtowa z kruszonkąCiasto
śliwkowe inaczejUcierane ciasto
czekoladowe z
daktylami