ßßß
Blondie z czekoladą, migdałami i kokosemSkładniki:125 g masła, stopione200 g brązowego cukru2 łyżki likieru cointreau2 duże jajka1 łyżeczka waniliowego ekstraktu180 g mąki1½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli50 g prażonych migdałów i grubo pokrojonych30 g kokosowych wiórków75 g białej czekolady, grubo pokrojonej
Rozpuść masło razem z cukrem i odrobiną soli. Dodaj likier i zamieszaj. Masa zacznie bulgotać, więc uważaj aby się nie oparzyć. Ostudź lekko po czym dodaj jajka lekko ubijając mikserem. Wymieszaj mąkę z proszkiem, migdałami, kokosowymi wiórkami, czekoladą i dodaj do masy maślanej lekko mieszając szpatułką. Małą foremkę, u mnie kwadratowa o boku 20 cm wyłóż pergaminem, a następnie rozprowadź masę, wygładź. Piecz blondies w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 20- 25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i pokrój na kawałki.Polecane przepisyKokosowe ciasto z cytrynąTarta ze śliwkami i marcepanemKrajanka cytrynowo jogurtowa z kruszonkąCiasto śliwkowe inaczejUcierane ciasto czekoladowe z daktylami