Wykonanie
Share the post "Odwrócone ciasto
gruszkowe z nutą kokosową/Upside down pear and coconut
cake"Po po bardzo udanych doświadczeniach z odwróconym
ciastem śliwkowym, postanowiłam wypróbować ten sposób, tylko z
gruszkami. Efekt- pyszne, wilgotne ciasto ze słodkimi
gruszkami i nutą
kokosową. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!Scroll down for EnglishOdwrócone ciasto
gruszkowe z nutą
kokosową(1 tortownica o śr. 23 cm)Składniki na
gruszki i „karmel”:1/4 szklanki
masła1/3 szklanki
brązowego cukru3
gruszki (obrane i pokrojone na 1 cm plastry)Składniki na ciasto:1 1/ 3 szklanki
mąki uniwersalnej3 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 szklanka
brązowego cukru6 łyżek
masła2
jajka1 łyżka ekstraktu z
wanilii1/4 szklanki
mlekacukier puder lub starta
biała czekolada do dekoracjiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Natłuść przygotowaną tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Następnie umieść w niej
masło przygotowane na karmel i włóż do piekarnika. Obserwuj uważnie żeby go nie przypalić i jak tylko się roztopi wyjmij formę z piekarnika. Posyp roztopione
masło przygotowanym
brązowym cukrem i wyłóż na tą mieszaninę plastry
gruszki (np. tak jak na zdjęciu). Odstaw formę i zacznij przygotowywać ciasto.W misce miksera umieść
masło i
cukier i ubijaj, aż stanie się blade i puszyste. Następnie, wciąż miksując, dodaj
jajka (po jednym na raz), ekstrakt z
wanilii i zmiksuj na gładką masę. Później wsyp
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
wiórki kokosowe i
mleko. Całość dokładnie zmiksuj, tylko do połączenia się składników i przelej powstałe ciasto do formy z przygotowanymi wcześniej
gruszkami.Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut w temperaturze 160 ° C lub do „czystej wykałaczki”. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 20-30 minut do wystudzenia, po czym poluzuj tortownicę i przełóż odwracając na przygotowany talerz.Podawaj ciasto posypane
cukrem pudrem lub startą
białą czekoladą.Smacznego!

English version(1 spring form pan 23 cm)Ingredients for c aramel-like topping:1/4 cup unsalted butter1/3 cup brown sugar3 pears (peeled and cut into 1/2 1 cm wedges)Ingredients for
cake batter:1 1/3 cup all-purpose
flour3 tbsp desiccated coconut1 tsp baking powder1/4 tsp salt1 cup brown sugar6 tbsp butter2 eggs1 tbsp vanilla extract1/4 cup milkpowdered sugar or wite chocolate shreds for top of the
cakePreparation:Heat oven to 160 oC. Grease a round spring form pan 23 cm. Add butter and place this pan in the oven. Keep an eye on it. When the butter
melts (in less
than 5 minutes), remove the pan from the oven. Now, sprinkle brown sugar all over the melted butter. Arrange your pears on top of the butter and sugar mixture. Keep this pan aside while you prepare the
cake batter.In a deep mixing bowl, add butter and sugar and mix until it’s light and fluffy. Then, add eggs (one at a
time) and vanilla extract and mix everything properly. Now, add
flour, baking powder, salt, coconut and milk. Mix until everything is blended properly.
Pour this batter into the pan you had prepared earlier.Bake 50-60 minutes at 160 oC or until an inserted toothpick comes out clean. Let this
cake cool for 20-30 minutes on a cooling rack and then release the sides of the springform pan and flip it over gently on a serving dish or a
cake board.Top it off with powdered sugar and white chocolate shreds.Enjoy!

Share the post "Odwrócone ciasto
gruszkowe z nutą kokosową/Upside down pear and coconut
cake"


