Składniki na 12 muffinek:Muffinki:100 g masła1 szklanka cukru pudru2 duże jajka¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego1½ szklanki mąki tortowej½ łyżeczki proszku do pieczenia¼ łyżeczki soli½ szklanki mlekaMasa serowo-kokosowa:225 g kremowego serka150 g cukru pudru50 g masła2 łyżeczki ekstraktu kokosowegoWierzch:170 g wiórków kokosowychWykonanie:Muffinki:Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Przygotować 12 papierowych foremek do muffinek.Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku, wlać ekstrakt waniliowy.Zmniejszyć prędkość, powoli dodawać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie wlać mleko. Dokładnie wymieszać.Przelać ciasto do przygotowanych foremek i piec około 15 minut. Po upieczeniu odstawić muf finki do całkowitego ostygnięcia.Masa serowo-kokoswa:Ubić serek z masłem, cukrem pudrem oraz ekstraktem kokosowym na puszystą masę.Każdą z muffinek posmarować masą i posypać obficie wiórkami kokosowymi.Powiązane wpisy:Muffinki tiramisuŁatwe i przepyszne KOKOSOWECIASTECZKAKostka AlpejskaMALINOWA KOSTKA