Wykonanie

Składniki: na ciasto:110g miękkiego
masła75g
cukru pudru2 łyżki
brązowego cukru2
jaja175g
mąki1łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli120ml
mleka175g
czekoladowych groszków na krem:175g miękkiego
masła300g
cukru pudru1/2 łyżeczki
aromatu waniliowegoniebieski
barwnik spożywczy na dekoracje:100g
wiórków kokosowychniebieski
barwnik spożywczyciasteczka z kawałkami
czekoladymateriał do zrobienia oczu np. pianki (marshmallows), kawałki
czekolady, marcepan itp.Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i umieszczamy papilotki w otworach w formie na muffinki.Ubijamy
masło i oba
cukry do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo wbijamy
jaja ciągle mieszając. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki i delikatnie dodajemy do mokrych, mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy
mleko i połowę
groszków czekoladowych. Nakładamy ciasto do foremek i posypujemy pozostałymi
groszkami. Pieczemy ok. 25 minut do zarumienienia ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia.Na krem ubijamy
masło z
cukrem na gładką masę. Dodajemy
aromat waniliowy i kilka kropel barwnika, mieszamy.Wlewamy kilka kropel barwnika do
wiórków kokosowych i dobrze mieszamy.Delikatnie ścinamy wierzch muffinek. Smarujemy je małą ilością kremu. Umieszczamy na babeczce
ciasteczko tak, aby lekko wystawało poza jej krawędź. Znów smarujemy troszkę kremem i przykrywamy pozostałą, ściętą wcześniej częścią. Nakładamy na wierzch krem i wygładzamy łyżką. Obsypujemy całość niebieskimi wiórkami kokosowymi w taki sposób by pokryły cały kem, ale nie znalazły się na wystającym
ciasteczku. Na koniec tworzymy oczy, ja zrobiłam je z białych pianek typu marshmallows i małych kawałków
czekolady.Powodzenia!