Wykonanie
Czym więcej próbowałam, tym częściej sięgałam po kawałki tego placka. Ucierane ciasto o arachidowym smaku, z pozoru dość suche, z rozpływającą się w ustach
mleczną czekoladą, która idealnie wkomponowała się w
fistaszkowy smak. Masa, nieodzowna i równie smaczna, to połączenie dwóch smaków
orzechowego i
czekoladowego. Bardzo oryginalnie i bardzo smacznie. Ja, chętnie powtórzę.Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

115 g
masła orzechowego z kawałkami
orzechów (crunchy peanut butter)115 g
margaryny lub
masła, miękkiego175 g jasnego
brązowego cukru miałkiego (soft light brown)3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii175 g
mąki samorosnącej ( lub zwykłej i 1 łyżeczki
proszku do pieczenia i szczypta
soli)1 1/2 łyzeczki
proszku do pieczenia80 g
mlecznych groszków (lub połamanej
mlecznej czekolady)2 łyżki
mlekapolewa:80 g
mlecznej czekolady50 g
masła orzechowego z kawałkami
orzechów3 łyżki
mleka115 g
cukru pudru, przesianegoPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
Masło orzechowe,
margarynę(lub
masło),
cukier,
jajka i ekstrakt z
wanilii umieszczamy w misce. Przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia i dodajemy do miski. Ubijamy składniki ok 2 minut. Dodajemy
czekoladowe groszki i
mleko.Masę przekładamy do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy ok 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy jeszcze przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.Przygotowujemy polewę.Rozpuszczamy
czekoladę i
masło orzechowe w mikrofali lub w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą. Mieszamy, aż masa będzie gładka i stopniowo dodajemy
cukier puder. Smarujemy wierzch ciasta i kroimy na kwadraty lub prostokąty.