ßßß Cookit - przepis na Ciasto z masła orzechowego i czekolady

Ciasto z masła orzechowego i czekolady

nazwa

Wykonanie

Czym więcej próbowałam, tym częściej sięgałam po kawałki tego placka. Ucierane ciasto o arachidowym smaku, z pozoru dość suche, z rozpływającą się w ustach mleczną czekoladą, która idealnie wkomponowała się w fistaszkowy smak. Masa, nieodzowna i równie smaczna, to połączenie dwóch smaków orzechowego i czekoladowego. Bardzo oryginalnie i bardzo smacznie. Ja, chętnie powtórzę.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
115 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (crunchy peanut butter)
115 g margaryny lub masła, miękkiego
175 g jasnego brązowego cukru miałkiego (soft light brown)
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
175 g mąki samorosnącej ( lub zwykłej i 1 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
80 g mlecznych groszków (lub połamanej mlecznej czekolady)
2 łyżki mleka
polewa:
80 g mlecznej czekolady
50 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
3 łyżki mleka
115 g cukru pudru, przesianego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
Masło orzechowe, margarynę(lub masło), cukier, jajka i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy do miski. Ubijamy składniki ok 2 minut. Dodajemy czekoladowe groszki i mleko.
Masę przekładamy do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy ok 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy jeszcze przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Przygotowujemy polewę.
Rozpuszczamy czekoladę i masło orzechowe w mikrofali lub w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy, aż masa będzie gładka i stopniowo dodajemy cukier puder. Smarujemy wierzch ciasta i kroimy na kwadraty lub prostokąty.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/11/ciasto-z-masa-orzechowego-i-czekolady.html