Wykonanie
Dziś jest dzień babci i z tej okazji składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim babciom. Mojej ukochanej Babci nie ma wśród nas ale wiem, że w dalszym ciągu się mną opiekuje i zawsze kiedy jest mi jej brak, albo zachodzi taka potrzeba jest ze mną i podaje mi z nieba pomocną dłoń:)Cieszę się bardzo, że mój synek ma dwie babcie, które go kochają, rozpieszczają i będzie miał piękne z nimi wspomnienia, bo miłość babć czy dziadków jest bardzo ważna.Dziś z okazji dnia babci coś
czekoladowego;) Dostałam ten przepis od znajomej AgaTy z mniama:) dziękuję bardzo- dodałam coś od siebie i wyszło ciacho:)Ciasto z colą podwójnie
czekoladowe:)- 250 g
masła miękkiego- 250 g
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 300 g
cukru brązowego- 3 łyżki
kakao – z czubkiem- Szczypta
sody- 200 ml coli- 75 ml
mleka- 2
jajka- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPolewa:- 125 g
masła lub
margaryny- 1/2 szklanki
cukru pudru- 3-4 łyżki
kakao- 3-4 łyżki
mlekaRozgrzać piekarnik.(u mnie to był termoobiegu 180 st).
Mąkę,
cukier,
kakao, proszek i
sodę wymieszać.
Masło - uprzednio stopione,
wanilię, colę,
mleko i
jajka pomieszać, dodać do suchych składników, delikatnie pomieszać. Przełożyć do brytfanny. Piec ok. 40 min.Jak będzie piekło się ciasto robimy
czekoladową polewę. Wszystkie składniki razem po prostu zagotowujemy i mieszamy intensywnie do uzyskania gładkiej konsystencji.Na gorące ciasto ( tak na gorące) wlewamy połowę naszej polewy i czekamy aż wsiąknie. Resztą polewy smarujemy ciasto jak już wystygnie:)Ciasto jest wilgotne i delikatne. Przypomina odrobinę niedopieczone ale jest takie jak być powinno.:) Jest słodkie i leczy wszystkie bolączki:)