ßßß
Witam! Też nie możecie patrzeć na tą pogodę za oknem ? Zimno, szaro, buro i ponuro. Postanowiłam, więc na osłodę upiec dzisiaj muffinki, które miałam zrobić już dawno :). Zapach kokosa unosi się teraz w cały domu. Skorzystałam z tego przepisu aczkolwiek zmieniłam go., ponieważ ciasto wyszło moim zdaniem za gęste.Składniki:2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 szklanka śmietanki 36 %2 łyżeczki ekstraktu waniliowego120 g masła2 jajka1 szklanka wiórków kokosowychpół tabliczki białej czekolady
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do śmietany dodajemy ekstrakt z wanilii. Masło ucieramy z cukrem mikserem na najwyższych obrotach. Dalej miksując dodajemy po 1 jajku. Do powstałej masy dodajemy na przemian mąkę i śmietanę. Miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wkładając do środka każdej kawałeczek białej czekolady. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.Smacznego!