Wykonanie

Lubicie angielskie wielkanocne bułeczki hot cross buns ? Posmakują Wam muffiny na ich podobieństwo :-). Pyszne, lekko korzenne, z dodatkiem dużej ilości
rodzynków i
żurawiny. Szybka przekąska, także na drugie śniadanie. Długo zachowują świeżość, wystarczy je przechowywać w temperaturze pokojowej pod kloszem do ciasta lub innym przykryciem. Polecam!Składniki na 12 sztuk:135 g
suszonej żurawiny150 g
rodzynków370 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonupół łyżeczki
gałki muszkatołowej165 ml
oleju słonecznikowego250 ml
maślanki,
kefiru lub
zsiadłego mleka2
jajka200 g drobnego
cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suszoną żurawinę i
rodzynki zalać wrzątkiem, tylko do przykrycia, odstawić na 10 minut.Do naczynia przesiać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cynamon i
gałkę muszkatołową.W drugim naczyniu lekko roztrzepać
jajka (rózgą kuchenną lub widelcem). Dodać
maślankę,
cukier,
olej i wymieszać do połączenia. Do składników mokrych wsypać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, nie dłużej. Na sam koniec dodać odsączone
bakalie, wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 165ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Ponadto:80 g
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny8 łyżek
konfitury pomarańczowej lub morelowej, podgrzanejW małej miseczce rozetrzeć
cukier puder z
sokiem z cytryny. Powinien powstać gęsty
lukier. W razie konieczności dodać odrobinę więcej
cukru pudru.Upieczone muffiny posmarować ciepłym
dżemem, dla połysku.
Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (lub z odciętą końcówką) i wycisnąć na muffiny w kształcie krzyża.Smacznego :-).

Źródło przepisu - delicious.com.au .