ßßß
Lubicie angielskie wielkanocne bułeczki hot cross buns ? Posmakują Wam muffiny na ich podobieństwo :-). Pyszne, lekko korzenne, z dodatkiem dużej ilości rodzynków i żurawiny. Szybka przekąska, także na drugie śniadanie. Długo zachowują świeżość, wystarczy je przechowywać w temperaturze pokojowej pod kloszem do ciasta lub innym przykryciem. Polecam!Składniki na 12 sztuk:135 g suszonej żurawiny150 g rodzynków370 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonupół łyżeczki gałki muszkatołowej165 ml oleju słonecznikowego250 ml maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka2 jajka200 g drobnego cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Suszoną żurawinę i rodzynki zalać wrzątkiem, tylko do przykrycia, odstawić na 10 minut.Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową.W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka (rózgą kuchenną lub widelcem). Dodać maślankę, cukier, olej i wymieszać do połączenia. Do składników mokrych wsypać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, nie dłużej. Na sam koniec dodać odsączone bakalie, wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 165ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Ponadto:80 g cukru pudru1 łyżka soku z cytryny8 łyżek konfitury pomarańczowej lub morelowej, podgrzanejW małej miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Powinien powstać gęsty lukier. W razie konieczności dodać odrobinę więcej cukru pudru.Upieczone muffiny posmarować ciepłym dżemem, dla połysku. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (lub z odciętą końcówką) i wycisnąć na muffiny w kształcie krzyża.Smacznego :-).
Źródło przepisu - delicious.com.au .