Wykonanie
Dzień dobry!Jesienne
owoce to bez wątpienia
jabłka,
śliwki,
gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję wypieku na weekend, nie jest to typowa szarlotka, a proste ciasto z
jabłkami, wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki i po 30 minutach cieszyć się ciepłym, pachnącym
ciastem. Gorąco polecam!

Składniki:160 ml
oleju słonecznikowego1 szklanka
cukru1
jajko1 łyżka
octu jabłkowego600 ml
kefiru (w temp. pokojowej)500 g
mąki pszennej (przesianej)2 łyżeczki
sody oczyszczonej4
jabłka szara reneta1 łyżka
cynamonuWykonanie:Wszystkie podane składniki łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Łączymy z
ciastem.Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie jest silikonowa). Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach.Jeszcze ciepłe oprószamy
cukrem pudrem.

Smacznego!