Wykonanie
składniki* 235 g
mąki pszennej* 1
jajko* 50 g
margaryny* 50 g
smalcu* 25 g
rodzynek* 25 g
żurawiny suszonej* 35 g
cukru* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej* 1/4 łyżeczki
cynamonu* 2 łyżki
mleka*
cukier puder do posypaniaSposób wykonania
Mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić
jajko,dodać
margarynę,
smalec,
cynamon,
mleko, 35 g
cukru (chociaż smaczne są też w wersji bez
cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać
rodzynki i
żurawinę.Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm i przy pomocy okrągłej foremki, szklanki lub foremki w innym kształcie wycinać
ciastka.
Ciasteczek o podanej średnicy z tych składników wychodzi ok.25 sztuk.

