Wykonanie
Drobna zielona
fasolka mung dobrze komponuje się z klasycznymi warzywami, takimi jak
marchew,
por,
seler naciowy czy
papryka. To przepis jeszcze z jesieni ( co widać na zdjęciu ) ale danie jest lekkie , z zielonymi akcentami, więc na wiosnę jak znalazł. By ożywić je , dodałam nieco żółtej pasty
curry. Wyszło pyszne warzywne danie, lekkie, akurat na wiosnęszklanka
fasoli mung2
marchewkijasnozielona część
pora2
łodygi selera naciowego
czerwona paprykaolej do smażeniałyżka żółtej pasty
currysól,
pieprz,
paprykaFasolkę moczymy na noc,
potem zmieniamy
wodę i gotujemy do miękkości, około pół godziny.
Marchew kroimy w półplasterki, podsmażamy chwilę na
oleju,
potem dodajemy pokrojonego
pora,
seler i
paprykę , pastę
curry i smażymy dalej, podlewając nieco
wodą.Gdy wszystko będzie miękkie, dorzucamy ugotowaną
fasolkę mung, gotujemy jeszcze chwilkę i przyprawiamy do smaku.Można jeść z
makaronem,
ryżem czy
kaszą , z
pieczywem lub samodzielne. Polecam szczególnie dla wegetarian i wegan.Smacznego !