ßßß
Drobna zielona fasolka mung dobrze komponuje się z klasycznymi warzywami, takimi jak marchew, por, seler naciowy czy papryka. To przepis jeszcze z jesieni ( co widać na zdjęciu ) ale danie jest lekkie , z zielonymi akcentami, więc na wiosnę jak znalazł. By ożywić je , dodałam nieco żółtej pasty curry. Wyszło pyszne warzywne danie, lekkie, akurat na wiosnęszklanka fasoli mung2 marchewkijasnozielona część pora2 łodygi selera naciowegoczerwona paprykaolej do smażeniałyżka żółtej pasty currysól, pieprz, paprykaFasolkę moczymy na noc, potem zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości, około pół godziny. Marchew kroimy w półplasterki, podsmażamy chwilę na oleju, potem dodajemy pokrojonego pora, seler i paprykę , pastę curry i smażymy dalej, podlewając nieco wodą.Gdy wszystko będzie miękkie, dorzucamy ugotowaną fasolkę mung, gotujemy jeszcze chwilkę i przyprawiamy do smaku.Można jeść z makaronem, ryżem czy kaszą , z pieczywem lub samodzielne. Polecam szczególnie dla wegetarian i wegan.Smacznego !