ßßß

Moja młodsza córka , która nie jada mięsa bardzo lubi warzywne curry. Ostatnio zrobiłam je na bazie dyni, dodając marchewkę , pora, pieczarki i trochę warzywnego białka w postaci czerwonej fasoli . Żeby ożywić smak, dodałam kilka suszonych pomidorów z zalewy i wędzoną paprykę. Wyszło bardzo smaczne , dynia nieźle się komponuje z przyprawą curry.1/4 miąższu sporej dyni2 marchewki1/2 poraok. 10 dkg pieczarek1/2 puszki czerwonej fasoli3 suszone pomidory z zalewypłaska łyżka przyprawy curry w proszkusól, pieprz ziołowy, papryka wędzonaolej do smażeniaNa patelni z rozgrzanym olejem podsmażyłam najpierw kawałki marchewki, pora i pokrojone w paski pieczarki. Po chwili dodałam kawałki dyni i pokrojone suszone pomidory, posypałam przyprawą curry, papryką i pieprzem. Chwilę podsmażyłam z przyprawami, dodałam troszkę wody, posoliłam i dusiłam pod przykryciem. Na końcu dodałam odcedzoną fasolę z puszki i odparowałam wszystko.Jak już wspomniałam , curry z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw wyszło bardzo smaczne i mimo, że było przeznaczone dla wegetarianki, każdy je podjadał.Smacznego !