Wykonanie


Moja młodsza córka , która nie
jada mięsa bardzo lubi warzywne
curry. Ostatnio zrobiłam je na bazie dyni, dodając
marchewkę ,
pora,
pieczarki i trochę warzywnego
białka w postaci
czerwonej fasoli . Żeby ożywić smak, dodałam kilka
suszonych pomidorów z zalewy i wędzoną
paprykę. Wyszło bardzo smaczne ,
dynia nieźle się komponuje z
przyprawą curry.1/4 miąższu sporej dyni2
marchewki1/2
poraok. 10 dkg
pieczarek1/2 puszki
czerwonej fasoli3
suszone pomidory z zalewypłaska łyżka
przyprawy curry w proszku
sól,
pieprz ziołowy,
papryka wędzona
olej do smażeniaNa patelni z rozgrzanym
olejem podsmażyłam najpierw kawałki
marchewki,
pora i pokrojone w paski
pieczarki. Po chwili dodałam kawałki dyni i pokrojone
suszone pomidory, posypałam
przyprawą curry,
papryką i
pieprzem. Chwilę podsmażyłam z
przyprawami, dodałam troszkę
wody, posoliłam i dusiłam pod przykryciem. Na końcu dodałam odcedzoną
fasolę z puszki i odparowałam wszystko.Jak już wspomniałam ,
curry z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw wyszło bardzo smaczne i mimo, że było przeznaczone dla wegetarianki, każdy je podjadał.Smacznego !