Wykonanie

Zupa z
gruszki i
pietruszki to efekt moich eksperymentów. Lubię łączyć
owoce z warzywami w różnych daniach – w sosach, sałatkach, zupach. Dodawałam
jabłka i
śliwki do pomidorowej, kombinowałam też z
jabłkiem i
cukinią, teraz padło na
gruszkę.
Pietruszka dlatego, że się rymuje i pasuje
smakowo. Prócz
pietruszki dodałam też
seler i nieco
ziemniaków , by konsystencja była bardziej aksamitna i …oczywiście nie obyło się bez
jabłka – taki to już mój konik2 spore
gruszkijabłko2 duże
pietruszki1/2 średniego
selera2-3
ziemniakisól,
ziele angielskie,
listek laurowy, szczypta
cynamonuopcjonalnie trochę
oliwy lub kawałek
masłanatka pietruszki do posypania
Owoce i warzywa obieramy, kroimy (
jabłko i
gruszki bez gniazd nasiennych), zalewamy
wodą, dodajemy
przyprawy i gotujemy do miękkości. Miksujemy, sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić do smaku.Taka zupa jest lekkostrawna i smakuje ciekawie ze względu na połączenie smaków
warzyw i owoców, które dodają lekkości i świeżości. Najlepsza jest jesienią, gdy wszystko jest świeże ale i o tej
porze roku jej smakowi niczego nie brakuje.Smacznego !