ßßß
Krupnik, klasyk pośród polskich zup. Jak dla mnie to typowa jesienna zupa. Najlepsza następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą .Pamiętajcie, że gdy zupa wystygnie, to następnego dnia może się okazać, że przysłowiowa łycha w niej stoi :-). Wtedy należy ją nieco rozcieńczyć wodą, lub tak jak moja młodsza córka, zjeść taka gęstą. Wtedy jedno jest pewne, drugie danie macie już z głowy.
KrupnikProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) ewentualnie wody4 skrzydełka z kurczaka5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej1 duża marchew1 mała pietruszka1 mały kawałek selera5 suszonych grzybków6 średnich ziemniaków4-5 ziarenek ziela angielskiego2-3 listki laurowesólpieprzposiekana natka pietruszki1 łyżeczka masła
Wykonanie:Skrzydełka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Uwaga ! Kasza lubi wykipieć, więc warto pilnować zupy, lub lekko odsunąć pokrywkę.Gdy warzywa będą miękkie krupnik przyprawiamy solą i pierzem, dodajemy masło. Podajemy posypany posiekaną natką.