ßßß
Ciasto czerwoneSkładniki:125 g masła w temp. pokojowej250 g cukru pudru (lub drobnego)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 jajka1 łyżka kakao niesłodzonego1 , 5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku400 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 szklanka jogurtu greckiego1 łyżeczka octu1 łyżeczka sodyWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę 20 - 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste. Dodać wanilię i po jednym jajku cały czas ucierając. Dodać kakao i czerwony barwnik. Wymieszać na wolnych obrotach. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek i sól. Tak przygotowaną mąkę dodawać w 3 porcjach na przemian z jogurtem do utartej masy maślano-jajecznej. Mieszać na niskich obrotach. Kiedy wszystkie składniki już się połączą dodać ocet i sodę i ponownie wymieszać. Połowę ciasta wylać do przygotowanej formy (jeżeli mamy 2 takie same formy, to rozlać po połowie do każdej). Placki piec przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Można też upiec ciasto w całości. Wtedy pieczemy przez około 50 minut (ciasto będzie miało dużą górkę). Ostudzić i wyjąć z formy.Ciasto czekoladoweSkładniki:125 g masła w temp. pokojowej125 g cukru (pudru lub drobnego)150 g gorzkiej czekolady125 g żółtka (5 - 6 sztuk)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii180 g białka (5 - 6 sztuk)90 g cukru pudruszczypta soli125 g mąki pszennejWykonanie:Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem (125 g) na puszystą masę. Powoli dodawać przestudzoną czekoladę cały czas mieszając. Następnie dodawać żółtka i wanilię. W drugiej misce ubić na sztywno białka z solą i 90 g cukru. W trzech porcjach dodawać do masy czekoladowej ubite białka delikatnie, ale dokładnie mieszając (robiłam to szpatułką, a nie robotem). Na koniec dodać mąkę i znowu dokładnie ale delikatnie wymieszać (szpatułką). Przelać połowę ciasta do tortownicy i piec przez 20 - 22 minuty, aż ciasto delikatnie popęka i będzie suche. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy, umyć ją, ponownie wyłożyć papierem i przelać pozostałą część ciasta. Upiec tak jak pierwszą.Syrop kawowy (do nasączenia czekoladowego ciasta)Składniki:80 ml espresso70 ml wody70 g cukruWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż zredukuje się do połowy.Masa serowaSkładniki:200 g masła w temperaturze pokojowej700 g serka naturalnego kanapkowego (użyłam Twój Smak Piątnicy)300 g cukru pudru (można zredukować do 200 - 250 g)250 g mascarponeWykonanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać serek i ponownie utrzeć tak, aby rozetrzeć wszystkie grudki. Dodać mascarpone i znowu wymieszać. Aksamitną masę wstawić na 30 minut do lodówki.Składanie tortuNożem, albo specjalną żyłką do tortów ściąć wierzchołki czerwonego ciasta. Przełożyć je do kielicha blendera i zmiksować na "piasek".Na paterze położyć czerwony blat. (Pod nim, a z czterech stron można położyć paski papieru do pieczenia, aby nie ubrudzić patery podczas dekorowania. Po skończeniu dekorowania papier trzeba delikatnie wysunąć). Blat nasączyć (ja nasączałam herbatą malinową). Na blacie rozsmarować część masy serowej, na ok. 1 cm wysokości). Położyć blat czekoladowy i nasączyć go połową syropu kawowego. Ponownie rozsmarować część masy. Znowu czerwony blat, nasączyć, masa serowa a na wierzch czarny blat, nasączyć syropem kawowym. Na wierzchu i po bokach rozsmarować pozostałą masę serową. Czerwonym "piaskiem" udekorować tort. Schłodzić przed podaniem.