Wykonanie
To moje pierwsze podejście do deserów kuchni amerykańskiej. I jakże udaneChoć przyznam, że sam krem jest dla mnie zbyt słodki, oczywiście można to zmienić według upodobań. Ciasto chodziło za mną już od dawna, wiele o nim słyszałam, wielokrotnie je widziałam, ale jeszcze nie miałam przyjemności zrobienia i skosztowania. Jest dość ciężkie, mocno wilgotne, czuć nutkę
kakao i
wanilii. Prezentuje się przepięknie, dodałam 1 płaską łyżeczkę
barwnika spożywczego, choć połowa zupełnie by wystarczyła. Udekorowałam świeżymi
czereśniami. Przepysznie, polecam
SKŁADNIKI:ciasto:125 g
masła w temp. pokojowej250 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2
jajka2 łyżki
kakao50 ml czerwony barwnik spożywczy/ 1 łyżeczka płaska w proszku400 g
mąki pszennej (2 1/2 szklanki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczki
soli1 szklanka maślanki/jogurt naturalny1 łyżeczka białego
octu1 łyżeczka
sodykrem:125 g miękkiego
masła400 g
naturalnego serka kanapkowego300 g
cukru pudru/ polecam dać połowę.250 g
mascarponePRZYGOTOWANIE:Do misy przełożyć
masło oraz
cukier, ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt
waniliowy oraz
jajko, wymieszać na wolnych obrotach, dodać kolejne
jajko i ponownie wymieszać. Dodać
kakao, i
barwnik spożywczy – u mnie w proszku.W osobnej misce połączyć składniki suche,
mąkę, proszek oraz
sól. stopniowo na przemian z
maślanką – u mnie
jogurtem – dodawać do misy. Mieszać na najwolniejszych obrotach. W osobnej miseczce połączyć
sodę i
ocet. Zacznie się pienić więc szybko przekładamy do misy i mieszamy. Ciasto powinno się piec w 2 osobnych tortownicach, ja upiekłam jedno i przekroiłam na 2 blaty. Górkę , która wyrosła ścięłam i zostawiłam do przyozdobienia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 20 minut (2 ciasta) lub 45 minut (1 ciasto) lub do suchego patyczka.W tym czasie przygotować krem.
Masło ubić na puch, dodać
serek kanapkowy oraz
mascarpone. Wymieszać dokładnie aby nie pozostały grudki. Następnie partiami dodawać
cukier puder, ubić na gładko. W oryginalnym przepisie jest 300 g
cukru pudru ale jak dla mnie do troszkę za słodkie. Krem wstawić do lodówki aby troszkę się scalił.Upieczone ciasto ostudzić na kratce. Jeśli wyrosła górka, ściąć ją, przełożyć do malaksera i zmielić. Przedzielić ciasto na 2 równe blaty. Ułożyć na paterze, wyłożyć sporą ok 1 cm warstwę kremu, przykryć blatem i ponownie krem. Boki również obłożyć kremem. Z wierzchu posypać zmielonym
ciastem, dodatkowo można udekorować
czereśniami lub
truskawkami. Ciasto dobrze schłodzić. Smacznego