Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Anita MorawskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)3
jaja do ciasta8 całych skorupek jaj (wydmuszki)100 g
masła w temperaturze pokojowej100g
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
ajerkoniaku1 łyżka
kakao2 łyżki
mlekaOlej słonecznikowyFolia aluminiowaForma do pieczenia muffinówWytłaczankaMiskilejek lub szprycaCiasto w skorupkach - sposób przygotowania: Ułóż surowe
jajka w wytłaczance
ostrym końcem w dół. Zrób na drugim końcu otwory za pomocą igły i powiększ je na około 1-2 cm. Wyjmuj kolejno jaka i przelewaj ich zawartość do miski. Jeżeli zawartość nie chce się wylać, włóż do środka drewniany patyczek i rozbij strukturę
jaja, wówczas powinno się przelać przez wykonany otwór. Wymyj skorupkę pod bieżącą zimną
wodą, nalej
wody do miski, na około 1 litr
wody wsyp 100 g
soli. Zanurz całą skorupkę napełniając ją soloną
wodą, tak aby usunąć ze środka całe powietrze. Pozostaw na około 1/2 h,
potem wyjmij ponownie przepłucz pod zimna bieżącą
wodą i połóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Międzyczasie nastaw piekarnik na 180°. Przygotuj się do pieczenia. Najłatwiej jest je wykonać w formie do pieczenia muffinów. Dno foremek wyłóż folią aluminiową, formując ją tak aby utrzymała skorupkę w pionie, otworem do góry. W następnej misce utrzyj miękkie
masło z
cukrem, aż
masło całkiem pochłonie
cukier, dodaj 3
jaja. Ubijaj aż
masło będzie miało kremową konsystencję, następnie dodaj
mąkę pomieszaną z
proszkiem do pieczenia. Pomieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Przełóż połowę ciasta do drugiej miski. Do jednej dołóż
kakao a do drugiej
ajerkoniaku. Jeżeli ciasto jest dość gęste możesz dodać trochę więcej
ajerkoniaku, a do
kakao dolać trochę
mleka Do wyschniętych skorupek nalewaj po łyżce
oleju poruszając skorupka tak aby
olej pokrył całe jej wnętrze. Nadmiar
oleju wylej ze skorupki. Najtrudniejsza część, napełnianie
ciastem skorupek. Możesz nalewać ciasto łyżką - wymaga to dużej cierpliwości i jest bardzo czasochłonne, ale możesz nalać ciasto przez lejek lub nałożyć je do szprycy i szprycować skorupki. Możesz nakładać na przemian żółte i brązowe ciasto jeśli chcesz marmurkowe
jaja. W skorupce powinno być około od 1/2 do 3/4 jej wysokości ciasta. Ważne jest aby utrafić z ilością nalanego ciasta. Jeżeli
dasz za mało, ciasto nie wyrośnie na całą objętość skorupki, natomiast jeśli
dasz za dużo wykipi poprzez otwór i spłynie po skorupie. Mimo wszystko lepiej ciut więcej, bo można usunąć to co wykipi i osiągniemy zamierzony efekt. Piecz ciasto w skorupkach około 25-30 minut Sprawdzaj drewnianym patyczkiem wbijając go do środka. Jeżeli wyjmiesz suchy ciasto jest upieczone. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Możesz podawać w skorupkach z której każdy indywidualnie musi wyjąć swoją niespodziankę.
Ciastka "Made in USA"

). Ostudź na kratce. Niektórzy wolą te
ciasteczka miękkie, inni - bardziej chrupiące. Wierzch
maślanego ciasta zdobi skorupka z
cynamonowego cukru, która ładnie pęka podczas pieczenia.
Ciasteczka z
cynamonowym cukrem - Snickerdoodle 100 g
masła, miękkiego 100 g
margaryny, miękkiej 300 g
cukru 2
jajkaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu