ßßß Cookit - przepis na Ciasto w skorupkach

Ciasto w skorupkach

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anita Morawska
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
3 jaja do ciasta
8 całych skorupek jaj (wydmuszki)
100 g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ajerkoniaku
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka
Olej słonecznikowy
Folia aluminiowa
Forma do pieczenia muffinów
Wytłaczanka
Miski
lejek lub szpryca
Ciasto w skorupkach - sposób przygotowania: Ułóż surowe jajka w wytłaczance ostrym końcem w dół. Zrób na drugim końcu otwory za pomocą igły i powiększ je na około 1-2 cm. Wyjmuj kolejno jaka i przelewaj ich zawartość do miski. Jeżeli zawartość nie chce się wylać, włóż do środka drewniany patyczek i rozbij strukturę jaja, wówczas powinno się przelać przez wykonany otwór. Wymyj skorupkę pod bieżącą zimną wodą, nalej wody do miski, na około 1 litr wody wsyp 100 g soli. Zanurz całą skorupkę napełniając ją soloną wodą, tak aby usunąć ze środka całe powietrze. Pozostaw na około 1/2 h, potem wyjmij ponownie przepłucz pod zimna bieżącą wodą i połóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Międzyczasie nastaw piekarnik na 180°. Przygotuj się do pieczenia. Najłatwiej jest je wykonać w formie do pieczenia muffinów. Dno foremek wyłóż folią aluminiową, formując ją tak aby utrzymała skorupkę w pionie, otworem do góry. W następnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem, aż masło całkiem pochłonie cukier, dodaj 3 jaja. Ubijaj aż masło będzie miało kremową konsystencję, następnie dodaj mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Pomieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Przełóż połowę ciasta do drugiej miski. Do jednej dołóż kakao a do drugiej ajerkoniaku. Jeżeli ciasto jest dość gęste możesz dodać trochę więcej ajerkoniaku, a do kakao dolać trochę mleka Do wyschniętych skorupek nalewaj po łyżce oleju poruszając skorupka tak aby olej pokrył całe jej wnętrze. Nadmiar oleju wylej ze skorupki. Najtrudniejsza część, napełnianie ciastem skorupek. Możesz nalewać ciasto łyżką - wymaga to dużej cierpliwości i jest bardzo czasochłonne, ale możesz nalać ciasto przez lejek lub nałożyć je do szprycy i szprycować skorupki. Możesz nakładać na przemian żółte i brązowe ciasto jeśli chcesz marmurkowe jaja. W skorupce powinno być około od 1/2 do 3/4 jej wysokości ciasta. Ważne jest aby utrafić z ilością nalanego ciasta. Jeżeli dasz za mało, ciasto nie wyrośnie na całą objętość skorupki, natomiast jeśli dasz za dużo wykipi poprzez otwór i spłynie po skorupie. Mimo wszystko lepiej ciut więcej, bo można usunąć to co wykipi i osiągniemy zamierzony efekt. Piecz ciasto w skorupkach około 25-30 minut Sprawdzaj drewnianym patyczkiem wbijając go do środka. Jeżeli wyjmiesz suchy ciasto jest upieczone. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Możesz podawać w skorupkach z której każdy indywidualnie musi wyjąć swoją niespodziankę.
Ciastka "Made in USA"
). Ostudź na kratce. Niektórzy wolą te ciasteczka miękkie, inni - bardziej chrupiące. Wierzch maślanego ciasta zdobi skorupka z cynamonowego cukru, która ładnie pęka podczas pieczenia. Ciasteczka z cynamonowym cukrem - Snickerdoodle 100 g masła, miękkiego 100 g margaryny, miękkiej 300 g cukru 2 jajka
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20944199/ciasto w skorupkach/p