ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny keks

Aromatyczny keks

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby - bakalie w roli głównej"
Zdjęcie nadesłane na konkurs
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Aromatyczny keks - składniki:
10 dag masła
1 szklanka miodu
pół szklanki cukru
2 jajka
kilka pokrojonych cząstek pomarańczy
3 szklanki mąki
po pół łyżeczki cynamonu i imbiru
pół szklanki ulubionych bakalii : suszona żurawina ; suszone śliwki ; ulubione orzechy ; owoce kandyzowane i rodzynki
Aromatyczny keks - sposób przygotowania: Miódł, masło i cukier podgrzać do momentu rozpuszczenia składników. Ostudzić. Do zimnej masy przesiać mąke i proszek do pieczenia, dodać: jajka, imbir, cynamon oraz cząstki pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na całą noc w chlodne miejsce. Na drugi dzien przekładamy ciasto do podłużnej foremki i pieczemy ok. godziny w 160 stopniach.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343361/aromatyczny keks/p