ßßß Cookit - przepis na Miodownik orzechowy

Miodownik orzechowy

nazwa

Wykonanie

składniki
ciasto
1/2 kg mąki
3/4 szkl cukru
15 dag masła
2 jajka
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
smażone orzechy
30dag orzechów włoskich
10dag cukru
2 łyżki wody
2łyżki miodu
12 dag masła
dodatkowo
2 masy kajmakowe
1 polewa czekoladowa
1/2 szkl ponczu
wykonanie
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sodę i cukier mieszamy.do suchych składników dodajemy masło miód i jajka zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części, jedną pieczemy samą a na drugą wykładamy gorące usmażone orzechy.Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie orzechów
Do garnka wlewamy miód,dodajemy masło,wodę,cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut
składanie ciasta
Upieczone ciasto studzimy nasączamy ponczem przekładamy masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/12/miodownik.html