ßßß
Cookit - przepis na Miodownik orzechowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Miodownik orzechowy
Składniki
Mąka
Cukier
Masło
Jajko
Miód
Soda oczyszczona
Orzechy
Orzech włoski
Woda
Polewa czekoladowa
Wykonanie
składnikiciasto1/2 kg
mąki
3/4 szkl
cukru
15 dag
masła
2
jajka
2 łyżki
miodu
prawdziwego2 łyżeczki
sody oczyszczonej
smażone
orzechy
30dag
orzechów włoskich
10dag
cukru
2 łyżki
wody
2łyżki
miodu
12 dag
masła
dodatkowo2 masy kajmakowe1
polewa czekoladowa
1/2 szkl ponczuwykonaniePrzesianą
mąkę
wysypujemy na stolnicę,dodajemy
sodę
i
cukier
mieszamy.do suchych składników dodajemy
masło
miód
i
jajka
zagniatamy ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części, jedną pieczemy samą a na drugą wykładamy gorące usmażone
orzechy
.Pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach.Przygotowanie
orzechów
Do garnka wlewamy
miód
,dodajemy
masło
,
wodę
,
cukier
chwilę gotujemy dodajemy
orzechy
i smażymy około 7 minutskładanie ciastaUpieczone ciasto studzimy nasączamy ponczem przekładamy masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z
orzechami
polewamy
polewą czekoladową
posypujemy
orzechami włoskimi
.
Źródło:
http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/12/miodownik.html
Przepisy powiązane
Orzechowiec miodownik
książecy miodownik
orzechowiec z masą na gorąco
Piernik niezawodny
Łatwy orzechowiec
Składniki powiązane (0)