ßßß Cookit - przepis na książecy miodownik

książecy miodownik

nazwa

Wykonanie

Zostałam zaproszona do udziału w konkursie z piwem. Zadaniem było opracowaniu autorskiego przepisu na potrawę stanowiącą najlepsze smakowe połączenie z piwem Książęce Chlebowo Miodowe. Nazwa piwa i inne skojarzenia pomogły w wyborze. Nie mogło być inaczej jak przygotować książęcy miodownik. Tak w tajemnicy to był strzał w 10, piwo podkręciło smak ciasta .Aromat miody z piwem wieńczony smażonymi orzechami polewą i czekoladą. Zadowoli każde podniebienie. Od mniejszego po większego konesera słodyczy.
Przepis bierze udział w konkursie Książęce Chlebowo Miodowe
składniki
ciasto
1/2 kg mąki
¾ szkl cukru
15 dag margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu kurpiowskiego prawdziwego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
smażone orzechy
30dag orzechów włoskich
10dag cukru
3 łyżki Książęce Chlebowo Miodowe
2łyżki miodu kurpiowskiego
12 dag masła
dodatkowo
1 masa kajmakowa
1 polewa czekoladowa
1/2 szkl ponczu
wykonanie
Do miski wkładamy przesiana mąkę sodę, mieszamy suche składniki. Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia.
.Przygotowanie smażonych orzechów Do garnka wkładamy miód, masło, piwo cukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.
Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienienia
Na drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy .Pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia Składanie ciasta, upieczone ciasto studzimy. Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/12/ksiazecy-miodownik.html