Zostałam zaproszona do udziału w konkursie z piwem. Zadaniem było opracowaniu autorskiego przepisu na potrawę stanowiącą najlepsze smakowe połączenie z piwem Książęce ChlebowoMiodowe. Nazwa piwa i inne skojarzenia pomogły w wyborze. Nie mogło być inaczej jak przygotować książęcy miodownik. Tak w tajemnicy to był strzał w 10, piwo podkręciło smak ciasta .Aromat miody z piwem wieńczony smażonymi orzechami polewą i czekoladą. Zadowoli każde podniebienie. Od mniejszego po większego konesera słodyczy.Przepis bierze udział w konkursie Książęce ChlebowoMiodoweskładnikiciasto1/2 kg mąki¾ szkl cukru15 dag margaryny2 jajka2 łyżki miodu kurpiowskiego prawdziwego2 łyżeczki sody oczyszczonejsmażone orzechy30dag orzechów włoskich10dag cukru3 łyżki Książęce ChlebowoMiodowe2łyżki miodu kurpiowskiego12 dag masładodatkowo1 masa kajmakowa1 polewa czekoladowa1/2 szkl ponczuwykonanieDo miski wkładamy przesiana mąkęsodę, mieszamy suche składniki. Do suchych składników dodajemy margarynę, miód i jajka zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy w dwie formy wyłożone papierem do pieczenia..Przygotowanie smażonych orzechów Do garnka wkładamy miód, masło, piwocukier chwilę gotujemy dodajemy orzechy i smażymy około 7 minut.Pierwszy placek pieczemy około 20-30 minut w 180stopniach do zarumienieniaNa drugi placek wykładamy smażone gorące orzechy .Pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia Składanie ciasta, upieczone ciasto studzimy. Placek bez orzechów nasączamy ponczem, smarujemy konfiturą wiśniową masą kajmakową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami polewamy polewą czekoladową posypujemy orzechami włoskimi.